UNICEF
0

20 djece ubijeno u Libiji, 26 u Jemenu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najmanje 20 djece ubijeno je dosad u opkoljenom gradu Misrati na zapadu Libije, objavio je u utorak u Ženevi UN-ov fond za djecu (UNICEF), a izvan te zemlje stanje je najteže u Jemenu gdje je u dvomjesečnoj pobuni ubijeno najmanje 26-ero djece.

"Pedeset dana od izbijanja sukoba u Misrati, pojavljuje se cjelovita slika dječjih žrtava, daleko gora nego što smo strahovali i zacijelo će biti i gora ako se ne proglasi prekid vatre", rekla je UNICEF-ova glasnogovornica Marixie Mercado.

"Potvrđena je smrt najmanje 20-ero djece, a mnogo više ih je ranjeno šrapnelima iz minobacača i vatrenim oružjem, rekla je glasnogovornica novinarima u Ženevi", javlja Reuters.

"Najmlađa žrtva je devetomjesečno dijete, a većina djece ubijene zadnje dvije sedmice bila su mlađa od 10 godina", rekla je ona pozivajući se na podatke ljekara iz Misrate.

"Mnoga druga djeca traumatizirana su onim što gledaju i čuju", rekla je Mercado.

Snage libijskog vođe Moammara Gaddafija pojačale su u utorak napade na Misratu gdje je stanje dramatično, kazali su ondje raspoređeni liječnici Arapskog medicinskog saveza i upozorili da je bolnica od 120 kreveta "pretrpana".

"Izvan Libije, o kojoj i nemamo cjelovite podatke, Jemen je mjesto gdje je palo najviše dječjih žrtava ili ima ranjene djece zbog političkih sukoba u regiji", rekla je Mercado, prema francuskoj agenciji AFP.

Između "18. februara i 18. aprila najmanje je 26-ero djece ubijeno, većinom su ubijeni pravim streljivom", a najmanje 36-ero djece ranjeno je pravim metcima.

U nasilnim sukobima tokom narodnih protesta kojima opozicija i njene pristaše zahtijevaju ostavku predsjednika Alija Abdalaha Saleha, koji vlada Jemenom 32 godine, ranjeno je 47-ero djece.

UNICEF je izvijestio da je 763-je djece bilo izloženo štetnome djelovanju suzavca.

U Jemenu je od kraja januar kada je izbila narodna pobuna ubijeno 125 osoba.