Filipini
0

197 osoba optuženo za masakr nad civilima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ukupno je 197 osoba, među kojima i jedan bivši politički savjetnik predsjednice Glorije Aroyo, optuženo za masakr počinjen nad 57 civila u novembru na otoku Mindanao, na jugu Filipina, izjavio je u utorak tužitelj.

Andal Ampatuan, vođa jednog muslimanskog klana i bivši guverner pokrajine Maguindanao, osumnjičen za organiziranje ubistava, nalazi se među optuženim osobama, prema dokumentima predanim sudu u Manilli.

Naoružani ljudi su 23. novembra u jednom selu u pokrajini Maguindanao ubili 57 osoba, među kojim su mnoge žene i tridesetak novinara, u klimi političkih rivaliteta.

Cilj ovog masakra je bio sprečavanje jednog rivala da se kandidira za mjesto guvernera koje je sadašnji guverner htio da rezervira za svog sina.

Guverenerov sin Andal Ampatuan Jr., zvanično optužen za 25 ubistava i za organiziranje masakra, izjavio je da nije kriv.

Obračuni i nasilje među suparničkim klanovima, koji imaju i privatnu miliciju, nisu rijetki na jugu Filipina, koji je isto tako pozornica na kojoj se odvija sukob između vojske i pobunjenih muslimanskih separatista.