Mumbai
0

195 mrtvih, od toga 22 stranca

FENA
Foto:AP
Foto:AP
I posljednji naoružani teroristi koji su se još nalazili u hotelu "Taj Mahal" u Mumbaiju ubijeni su u subotu ujutro, a policija je najavila kraj operacija više od dva dana nakon usklađenih napada na finansijsko središte Indije u kojima je smrtno stradalo najmanje 195 osoba.

"Taj Mahal je pod kontrolom. Sve su operacije završene. Svi su teroristi ubijeni", izjavio je Reutersu Hassan Gafoor, šef policije Mumbaija, gotovo 60 sati nakon početka napada.

Najmanje tri ekstremista koja su se još nalazila u hotelu Taj Mahal i jedan policajac ubijena su u subotu ujutro, kazao je Jyoti Krišna Dutt, šef indijskih komandosa.

"Rekli smo da su bila još trojica terorista... i imamo tri tijela", rekao je on novinarima izvan hotela. "Napredujemo sobu po sobu provjeravajući je li situacija sigurna", dodao je.

Hotel Taj Mahal je bio posljednje mjesto gdje su se još nalazili napadači.

Nakon žestoke pucnjave i ekspolozija unutar hotela Taj Mahal u centru Mumbaija (nekadašnji Bombaj), u kojem su indijski komandosi ranije uspjeli osloboditi oko 200 talaca, dio zgrade je zahvatio veliki požar.

Na TV-snimcima se vidi da su vatrogasci jutros došli na lice mjesta i ugasili požar.

Gotovo svi gosti hotela Taj Mahal evakuirani su u petak ali su se i nakon toga čuli pucnjevi iz hotela.

Podaci o napadima izvršenima u Mumbaiju govore o 195 mrtvih i 295 ranjenih, objavljeno je u subotu iz Ureda za upravljanje katastrofama grada Mumbaija.

"Ukupan broj mrtvih iznosi u subotu ujutro 195, uz 295 ranjenih osoba", izjavio je R. Jadhav, odgovorna osoba tog ureda.

Dosad su pojedine zemlje potvrdile smrt najmanje 22 stranca.

Indija je otvoreno optužila Pakistan, svog susjeda i suparnika, da stoji iza vrlo dobro koordiniranih napada koji su pogodili Mumbai, grad s 13 miliona stanovnika.

Islamabad je to odlučno i ponovno demantirao. Napadi su bili posebno usmjereni na strance, američke i britanske goste dvaju hotela, Taj Mahal i Oberoi/Trident, simbole bogatstva Mumbaija, kao i na Jevrejski centar u tome gradu.