Mijanmar
0

18 mjeseci kućnog pritvora za Suu Kyi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Mijanmarska opozicijska čelnica Aung San Suu Kyi osuđena je u utorak na tri godine zatvora i prisilnog rada zbog nepoštivanja pravila kućnog pritvora koji joj je određen, ali šef hunte Than Shwe je ublažio kaznu pretvorivši je u 18 mjeseci kućnog pritvora, rekao je jedan mijanmarski ministar.

Sud koji se sastao u zatvoru Insein smatra Suu Kyu odgovornom za nepoštovanje pravila pod kojima joj je od 2003. određen kućni pritvor.

Optužena je da je pružila utočište nepozvanome američkom turistu Johnu Yettawu, koji je preplivao jezero kako bi došao do njezine kuće u Jangonu i u njoj ostao dva dana.

Suu Kyi je određena kazna od tri godine zatvora i prisilnog rada, ali ministar vanjskih poslova general Maung Oo rekao je da je vođa mijanmarske hunte Than Shwe potpisao posebni nalog kojim se kazna ublažuje na 18 mjeseci kućnog pritvora.

Burmanska opozicijska čelnica provela je u zatvoru ili kućnom pritvoru 14 od posljednjih 20 godina.

Amerikancu Johnu Yettawu određena je kazna od sedam godina zatvora i prisilnog rada: tri godine zbog kršenja zakona o sigurnosti, tri godine zbog kršenja zakona o imigraciji i jednu godinu zbog nedopuštenog plivanja u jezeru Jangona.

Malezijski ministar vanjskih poslova, prenosi Hina, pozvao je u utorak na održavanje hitnog sastanka Aseana (Udruženja jugoistočne Azije) nakon izricanja presude Aung San Suu Kyi.