Predmet Krajišnik
0

17. marta presuda Žalbenog vijeća

FENA
Foto: Daylife.com
Foto: Daylife.com
Žalbeno vijeće zakazalo je izricanje svoje presude u predmetu protiv Momčila Krajišnika, jednog od najviših članova rukovodstva bosanskih Srba tokom rata, za utorak, 17. marta.

Pretresno vijeće je Krajišnika 27. septembra 2006. proglasilo krivim za progone, istrebljenje, ubistvo, deportacije i prisilno premještanje nesrpskih civila tokom sukoba u BiH od 1992. do 1995. godine.

Oslobođen je krivice po optužbama za genocid i saučesništvo u genocidu. Krajišnik je osuđen na 27 godina zatvora.

Krajišnik je obavljao više istaknutih funkcija u rukovodstvu bosanskih Srba neposredno prije i tokom rata. Bio je predsjednik skupštine bosanskih Srba, kao i član Glavnog odbora Srpske demokratske stranke i Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Tužilaštvo navodi da je također bio član proširenog Predsjedništva takozvane “Srpske Republike Bosne i Hercegovine”.

Pretresno vijeće je zaključilo da je postojao udruženi zločinački poduhvat, čiji su članovi bili Krajišnik, Radovan Karadžić i druge vođe bosanskih Srba, s ciljem “da etnički prekomponuju teritorije koje je odredilo rukovodstvo bosanskih Srba drastičnim smanjenjem omjera bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata putem protjerivanja”.

Sudije su zaključile da je Krajišnikova uloga u činjenju zločina za koje je osuđen bila “ključna”.

“Gospodin Krajišnik je želio da se muslimansko i hrvatsko stanovništvo u velikom broju iseli sa teritorija bosanskih Srba i prihvatao je da se mora platiti teška cijena u patnjama, smrti i razaranjima koji su bili potrebni za ostvarivanje srpske dominacije i održive državnosti,” stoji u Presudi.

Pretresno vijeće proglasilo je Krajišnika odgovornim za lišavanje života otprilike 3.000 bosanskih muslimana i bosanskih Hrvata putem ubistva ili istrebljenja.

Vijeće ga je također proglasilo odgovornim za učešće u prisilnom premještanju više od 100.000 nesrba iz velikog dijela BiH.

I tužilaštvo i optuženi su uložili žalbe na presudu Pretresnog vijeća. Osnove za žalbu takođe je iznio amicus curiae.

Optužnica protiv Krajišnika podignuta je 25. februara 2000. godine. Uhapšen je i prebačen na Međunarodni sud 3. aprila 2000., a suđenje je trajalo od 3. februara 2004. do 31. augusta 2006. godine.

Žalbeni pretres je održan 21. augusta 2008. godine, a pretres s izvođenjem dokaza 3., 5. i 11. novembra 2008. godine.