Italija
0

16 kazni doživotnog zatvora talijanskim mafijašima

FENA
Napuljski prizivni sud potvrdio je u četvrtak 16 kazni doživotnog zatvora članovima porodice Casalesi, najmoćnijem klanu napuljske Camorre.

Sud je slijedio prijedlog tužitelja koji je zatražio da bude potvrđeno 16 kazni doživotnog zatvora za niz ubistava, među kojim i za 55-godišnjeg šefa Francesca "Sandokana" Schiavonea (Frančesko Skjavone), koji se od 1988. godine nalazi u zatvoru, i tri ostala šefa Francesca Bidognettija (Bidonjeti), Michelea Zagariju (Mikele Zagarija) i Antonija Jovinea (Antonio Jovine), od kojih su posljednja dvojica u bijegu.

Samo su dvojica, zatvorena u kavezu u dnu sale, uz prisustvo mnogobrojnih predstavnika snaga reda, prisustvovali čitanju presude u žalbenom postupku zvanom "Spartacus" protiv Casalesija, historijske presude u "maksi-procesu" protiv sicilijanske mafije koji traje već 20 godina.

Ostali optuženici su imali mogućnost da prate čitanje presude u svojoj ćeliji putem videokonferencije.

Novinar i pisac Roberto Saviano, autor "Gomorre" u kojoj otkriva ustrojstvo klana Casalesi, knjige koja mu je donijela prijetnje smrću i policijsku pratnju od 2006. godine, bio je prisutan u sudnici "da pokaže kako se ne plaši", kazao je on.

Izrazio je zadovoljstvo presudom koju smatra "pobjedom pravde".