Suđenje u Berlinu
0

16-godišnju sestru ubio zbog "časti porodice"

FENA
Pred pokrajinskim sudom u Hamburgu u utorak je počeo suđenje Afganistancu Ahmadu Obaidiju (24), optuženom da je u maju ove godine, pod izgovorom čuvanja časti porodice, ubio svoju šesnaestogodišnju sestru.

Državno odvjetništvo Ahmada Obaidija tereti da je u maju ove godine u Hamburgu s 23 uboda nožem usmrtio svoju osam godina mlađu sestru Morsal. Ubistvu je prethodila svađa zbog životnog stila mlađe sestre koja je, po optuženikovom mišljenju, živjela "previše zapadnjački". Odvjetništvo smatra da je Obaidi u trenutku ubistva bio potpuno razuman te traži doživotnu zatvorsku kaznu, a odbrana da pri izricanju optužbe treba uzeti u obzir optuženikovu "društvenu pozadinu".

Ubistvo Morsal Obaidi izazvalo je val ogorčenja njemačke javnosti kao jedan od najokrutnijih slučajeva tzv. ubistava iz časti. U zadnjih desetak godina od kada je u javnosti percipiran pojam "ubistva iz časti" u Njemačkoj je, po procjenama vlasti, 50 žena izgubilo život jer, po mišljenju članova porodica, nisu živjele u skladu s tradicijom. Kao motivi se navode nenošenje marame, odbijanje izabranog bračnog partnera, rastave te općenito "previše zapadnjački" životni stil. Sve žrtve dolaze iz muslimanskih obitelji, a počinitelji su u najvećem broju slučajeva najbliži muški članovi porodice.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava "Terre des femmes" iz Berlina, međutim, smatra da nisu posrijedi vjerski motivisana ubistva, nego ubistva s "tradicionalno patrijarhalnom" pozadinom.

Posljednje tzv. ubistvo iz časti koje je uzdrmalo njemačku javnost bilo je ubistvo 16-godišnjakinje s Kosova koju je otac zadavio jer je izišla u disko.

Porodica Obaidi je u početku 90-ih izbjegla iz Afganistana, ali se, po mišljenju socijalnih radnika, nije uklopila u njemačko društvo.

Presuda Ahmadu Obaidiju očekuje se početkom februara.