Indonezija
0

15 novih smrtnih slučajeva od ptičije gripe

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Indonezija je u srijedu javila o 15 novih smrtnih slučajeva od ptičije gripe u 2009., čime je ukupan broj ljudskih žrtava ove bolesti u toj zemlji porastao na 134.

Zvaničnici su registrovali 20 slučajeva bolesti u prošloj godini, od kojih je 19 imalo fatalni ishod, navodi ministarstvo zdravstva u saopćenju, prenosi AP.

Ove brojke su prve koje je Indonezija objavila od marta, kada je javljeno četiri smrtna slučaja. One pokazuju da je, iako je ptičija gripa još aktivna, broj slučajeva u padu.

Prošle je godine zabilježen najniži broj ljudskih žrtava od 2005. kada je javljeno o 13 smrtnih slučajeva.

Ministarstvo je saopćilo da je posljednji smrtni slučaj zabilježen 23. septembra, ali nije dalo detalje o tome ko je umro niti gdje.

Od ptičije gripe širom svijeta umrle su 282 osobe otkako je počela harati farmama peradi u 2003., saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Indonezija je najteže pogođena zemlja sa 161-im slučajem zaraze od 2005., od kojih su 134 imala fatalan ishod.

Indonezija se našla pod žestokim kritikama u prošloj godini kada je prestala objavljivati pojedinačne slučajeve bolesti i prekinula je dijeliti uzorke virusa s međunarodnim zdravstvenim ekspertima koji rade na vakcini.

Bivša indonezijska ministrica zdravstva tvrdila je da je globalni sistem rada na vakcini nepravedan jer bi se uzorci virusa koje njena zemlja daje mogli iskoristiti za lijek koji bi na kraju bio preskup za većinu Indonežana.