Novi Zeland
0

15-godišnjaku doživotna kazna za teško ubistvo

Sarajevo-x.com
Tinejdžer koji je prošle godine na Novom Zelandu ubio britansku turistkinju osuđen je na kaznu doživotnog zatvora, prenose u četvrtak svi britanski mediji.

Jahche Broughton, 15-godišnji Novozelanđanin osuđen je na kaznu doživotnog zatvora zbog ubistva 26-godišnje Karen Aim i tako postao najmlađi osuđenik na doživotni zatvor u historiji ove zemlje.

Broughton je prošle godine u mjestu Taupo na Novom Zelandu bejzbolskom palicom brutalno pretukao britansku turisticu dok se vraćala u hotel nakon večernjeg izlaska. Povrede koje je Aimova zadobila prilikom napada bile su preteške i djevojka je nakon nekoliko sati podlegla.

Samo četiri dana prije nego što je napao Karen Aim, Broughton je napao i drugu 17-godišnju turistikinju, no je imala sreću da pobjegne s lakšim ozljedama.

Za napad na prvu djevojku, čije ime mediji ne prenose, Broughton je prethodno dobio kaznu od šest godina zatvora.

Roditelji Karen Aim koji su putovali hiljade kilometara da bi prisustvovali čitanju presude bili su veoma pogođeni, no pristali su na razgovor s novinarima.

'Bio sam spreman na bilo kakav ishod suđenja jer ništa se ne može porediti s bolom kads smo čuli da Karen ubijena. Nikad neće biti svjestan šta nam je oduzeo, ali sretan sam što se izjasnio krivim i što će ostatak života provesti u zatvoru', izjavio je Brian Aim, otac ubijene djevojke.