Svijet
0

140.000 Palestinaca tajno lišeno prava na boravak

FENA
Izrael je tajno lišio prava na boravak na Zapadnoj obali više od 140.000 Palestinaca od 1967. do 1994. godine, objavio je izraelski list Haaretz, pozivajući se na dokument do koga je došla jedna izraelska organizacija za ljudska prava.

Među Palestincima koji su izgubili to pravo su studenti, biznismeni i radnici koji su išli u inostranstvo da studiraju ili rade i nisu se vratili u roku od tri godine.

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat označio je takav izraelski potez ratnim zločinom. On je rekao da je to namjerni pokušaj da se stvori prostor na Zapadnoj obali za jevrejske naseljenike.

Haaretz je koristeći informaciju dobijenu na osnovu zakona o slobodi informisanja objavio je da je takva politika bila na snazi od šestodnevnog rata 1967. godine, u kome je Izrael osvojio Zapadnu obalu i pojas Gaze, pa do potpisivanja privremenog mirovnog sporazuma Oslo, nazvanog tako po norveškoj prijestonici u kojoj se tajno pregovaralo, prenose u petak agencije.

Palestinci koji su odlazili sa Zapadne obale preko Jordana morali su da ostave svoje lične karte na graničnom prelazu Most Alenbi.

"Na takvu politiku bi ne samo trebalo gledati kao na ratni zločin na osnovu međunarodnog prava, ona takođe ima humanitarnu dimenziju. Govorimo o ljudima koji su napustili Palestinu da studiraju ili rade privremeno, ali koji nisu mogli da se vrate da nastave svoje živote u zemlji sa svojim porodicama", kazao je Erekat.