Češka
0

14 ranjenih u sukobu policije i ektremista

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U mjestu Litvinov na sjeveru Češke u ponedjeljak je izbio žestoki sukob između policije i pripadnika ekstremne desničarske grupe koji su pokušali ući u romsko naselje Janov.

U sukobu je povrijeđeno 14 osoba, po sedam policajaca i demonstranata, dok je 15 ekstremista privedeno, prenijeli su češki mediji.

Ekstremno desničarski aktivisti, pripadnici Radničke stranke, koji su se okupili na 19. godišnjicu „plišane revolucije“, bacali su kamenice, dimne bombe i molotovljeve koktele na oko 1.000 pripadnika policije, a jedan policijski automobil je zapaljen.

"Policija je pokušala skrenuti demonstrante s planirane putanje (ka romskom naselju), ali su oni počeli bacati zapaljene boce", rekla je glasnogovornica policije Jarmila Hrubeshova.

Češka novinska agencija ČTK objavila je da je policija uhapsila 15 demonstranata, kojih je ukupno bilo oko 500, a reporter Reutersa javio je da je vidio i nekoliko povrijeđenih policajaca.

Prema izvještaju češke državne televizije, dva novinara lakše su povrijeđena u okršaju s policijom, koja je upotrijebila blindirana vozila i vodene topove.

Kako su objavili češki mediji, policija je zaustavila nekoliko stotina Roma, od kojih su neki nosili palice i motke, kako bi spriječila direktan sukob s pripadnicima Radničke stranke.

Češko ministarstvo unutrašnjih poslova, zatražilo je nedavno raspuštanje Radničke stranke zbog širenja rasne mržnje i ekstremizma.