Neredi na protestima
0

13 policajaca povrijeđeno u Hamburgu

SRNA
Trinaest policajaca povrijeđeno je rano jutros u Hamburgu tokom sukoba sa oko 150 ljevičarskih demonstranata, a snage sigurnosti pripremaju se danas za velike nemire i u drugim njemačkim gradovima.

Policija je saopštila da je tokom nasilja u Hamburgu povrijeđen i jedan prolaznik koji je pogođen kamenom u glavu, te da je privedeno najmanje sedam osoba.

Sukobi ljevičara i desničara, barikade i napadi na banke i prodavnice u protekle dvije decenije postali su ritual u Berlinu, Hamburgu i drugim njemačkim gradovima povodom 1. maja Međunarodnog praznika rada.

Oko 4.000 ljevičara okupilo se juče u Berlinu. Nekoliko boca je bačeno na policajace, ali nije bilo većih sukoba. U nekoliko ulica policija je rastjerala demonstrante.

Berlinska policija, koja je danas zaustavila oko 3.000 neonacističkih demonstranata, očekuje da će ljevičarske kontrademonstracije okupiti oko 10.000 ljudi.

Agencija DPA javila je ranije da je 17 policajaca povrijeđeno u sukobu sa demonstrantima koji su u Hamburgu bacali kamene kocke iščupane iz kolovoza i palili kontejnere za smeće.

Isti izvor navodi da je zbog sukoba koji se dogodio sinoć, privedeno  devet demonstranata.