Japan
1

12 tona radioaktivne vode isteklo iz nuklearke Fukushima

FENA
Ruševine nuklearne elektrane Fukushima (Foto: AFP)
Ruševine nuklearne elektrane Fukushima (Foto: AFP)
Približno 12 tona radioaktivne vode isteklo je iz nuklearne centrale Fukushima, a dio se vjerovatno izlio u more, otkriveno je u četvrtak ujutro.

Japanska elektroenergetska kompanija Tokyo Electric Power (Tepco) objasnila je da je istjecanje otkriveno u četvrtak ujutro na cijevi koja povezuje privremeni uređaj za dekontaminiranje vode, gdje se čisti tekućina za hlađenje reaktora.

Vrlo radioaktivna nakon prolaska kroz reaktor, ta se voda obično ponovno ubrizgava u sistem hlađenja nakon prolaska kroz opremu za dekontaminranje. Tepco je precizirao da je radioaktivna tekućina, koja je iscurila u četvrtak, bila korištena u operacijama čišćenja.

"Naši dužnosnici su potvrdili da je voda za hlađenje istekla na nivo spoja dviju cijevi, rekao je glasnogovornik i dodao da je dio tekućine vjerovatno iscurio u okean", prenosi AFP.

Oštećenje je otklonjeno, naglasio je glasnogovornik.

Tepco pokušava utvrditi tačnu količinu vode koja je iscurila u okean iz centrale Fukushima Daiichi, 220 km sjeveroistočno od Tokija.

To nije prvi takav slučaj: oko 120 tona radioaktivne vode iscurilo je iz sistema za dekontaminaciju prošlog mjeseca, od kojih je 80 litara završilo u moru, precizira kompanija.

U tragediji izazvanoj potresom jačine 9,0 stepeni Richtera u Pacifiku 11. marta 2011. godine, koji je zatim izazvao cunami te havariju nuklearne elektrane Fukushima potvrđena je smrt 5.846 osoba, a 3.317 je nestalo. Povrijeđenih je 6.011, a materijalne su štete velike kao i onečišćenje izazvano radioaktivnošću.