Zimbabwe
0

12-godišnje djevojčice prodaju tijelo za obrok

Sarajevo-x.com
Veliki broj siromašne djece u Zimbabweu prostutuiše se da bi preživjelo, prenosi BBC, a ekonomska situacija u zemlji je na najnižem nivou.

Ova uznemirujuća vijest o dječjoj prostituciji iz Zimbabwea dolazi uporedo s viješću da je nezaposlenost u toj afričkoj zemlji dosegla rekordni broj od 90 posto, tako da većina stanovništva nema novca za hranu, lijekove i školske potrepštine.

Najviše naravno ispaštaju djeca koja za kutiju biskvita ili neki drugi obrok rade sve što je potrebno, što je dovelo do porasta maloljetničke prostitucije.

Direktorica osnovne škole u jednom mjestu nadomak Viktorijinih slapova priznala je novinaru BBC-ja da se nekoliko stotina djevojčica iz njene škole počelo prostituirati još u dobi od 12 godina.

'Neke od tih djevojčica prodaju tijelo za knjigu, kolač ili krompir...stanje je postalo nepodnošljivo', izjavila je očajna direktorica.

Mnoga djeca su također na meti trgovaca ljudima, a situaciju pogoršava činjenica da se slijedeće godine u susjednoj Južnoj Africi održava Svjetsko prvenstvo u fudbalu, te će 'potražnja' za prostitutkama porasti.

'Trgovci ljudima već imaju planove da mnoge djevojčice odvedu u Južnu Afriku gdje uskoro dolazi veliki broj stranaca koji imaju novca za ovakve usluge', zabrinuto je izjavila Rachel Pounds, direktorica podružnice Save the Childre n u ovoj afričkoj zemlji.

Republika Zimbabve se nalazi u južnom dijelu afričkog kontinenta, između Viktorijinih slapova, jezera Karibe, rijeke Zambezi na sjeveru i rijeke Limpopo na jugu. Zimbabve graniči s Južnoafričkom Republikom na jugu, Bocvanom na zapadu, Zambijom na sjeveru i Mozambikom na istoku, a glavni grad je Harare.