{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


11. septembar u New Yorku s obiljem izložbi

F
7.9.2011. u 12:06
0
0
11. septembar u New Yorku s obiljem izložbi
0
11. septembar u New Yorku s obiljem izložbi
New York dočekuje 10. godišnjicu terorističkih napada od 11. septembra 2001. s 20-ak prigodnih izložbi u muzejima i galerijama diljem grada, s djelima fotografa, slikara i drugih likovnih umjetnika nadahnutim kataklizmičkim prizorima rušenja tornjeva Blizanaca Svjetskog trgovinskog centra (WTC) na Manhattanu, naporima spasilačkih službi u raščišćavanju ruševina, kao i kasnijom gradnjom spomen obilježja i novog WTC-a.
Najsmrtonosniji teroristički napad u istoriji u kojem je u New Yorku poginulo 2750 ljudi, izazvao je reakcije brojnih njujorških umjetnika koji su ga istoga dana kad se dogodio zabilježili svojim fotoaparatima, kamerama i crtežima, a nekima je poslužio kao trajna inspiracija, pa i danas bilježe izgradnju novog kompleksa Svjetskog trgovinskog centra te spomenika i muzeja 11. septembra.

Među njima je i John Coburn, koji je danima nakon napada na Nultoj tački skicirao prizore rada spasilaca na ruševinama i suosjećajnosti građana s porodicama žrtava. Izložba njegovih crteža tušem "Srca koja iscjeljuju", otvorena je na Wall Streetu.

Ejay Weiss, slikar iz četvrti Tribeca, koji je s krova svog ateljea snimao rušenje Blizanaca, izlaže svoj ciklus "Elegije 11. septembra: 2001-2011.", u kojem je u boje na slikama umiješao prašinu s ruševina WTC-a.

Njujorški slikar Todd Stone, koji je nakon napada slikao "dan kada se svijet promijenio" i posvetio mu svoj rad u iduće dvije godine, izlaže 15 akvarela pod nazivom "Svjedoci 11. septembra". Stone od 2003. slika izgradnju spomen kompleksa i novog WTC-a "Uzdizanje centra grada", ciklus koji uključuju desetine velikih ulja i akvarela, a u posljednjih godinu i po slika s 48 kata nove zgrade WTC-a br. 7.

Među ostalim postavama, u Međunarodnom centru za fotografiju u petak se otvara izložba fotografija i videa "Sjećajući se 11. septembra", posvećena pitanjima sjećanja i oporavka od razaranja, koja istražuje kako su Njujorčani i volonteri iz cijelog SAD-a odgovorili na tu nepojmivu tragediju. Izložba uključuje i veliku video instalaciju Frances Torres "Uspomena ostaje: Artefakti 11. septembra u Hangaru br. 17".

U nedjelju se u odjelu Muzeja moderne umjetnosti - MoMA PS1 u Queensu, otvara izložba "11. septembra", s više od 70 radova 41 umjetnika, koji istražuju trajni i dalekosežni učinak terorističkog napada El-Kaide na građane New Yorka i SAD-a. Među zastupljenim umjetnicima su Diane Arbus, Alex Katz, John Chamberlain, Christo, Yoko Ono i George Segal, prenijela je Hina.

U Bruklinskom muzeju u srijedu je otvorena izložba "Deset godina kasnije: sjećanje na Ground Zero", s radovima kipara Michaela Richardsa koji je poginuo 11. septembra 2001. u svom ateljeu u WTC-u, te s radovima Christopha Dreagera - divovskim 'puzzlama' koje se bave sjećanjima i novinskim fotografijama nastalim nakon napada.

"Svjedoci tragedije i oporavka", foto i multimedijalna prezentacija napada na WTC i oporavka, s radovima više od 30 članova nacionalnog i njujorškog saveza fotoreportera, otvara se u Centru za umjetnost sveučilišta Pace na Manhattanu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: