Svijet
0

11. septembar – šest godina poslije

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Danas se obilježava šesta godišnjica terorističkih napada na New York i Pentagon koji su 11. septembra 2001. godine zauvijek promijenili Ameriku i svijet. U tragičnim napadima prije šest godina živote je izgubilo 2.750 nevinih ljudi. Porodice žrtava danas će polaganjem cvijeća i čitanjem imena žrtava obilježiti godišnjicu.

Obilježavanje godišnjice terorističkih napada, pored tuge, prate i stalne diskusije o tome da li bi neki od predsjedničkih kandidata trebao govoriti na ceremoniji obilježavanja, gdje tačno da se održi komemoracija i kojih bi razmjera ona trebala biti.

Odluka je, kako prenosi AP donesena i komemoracija će se održati u parku Zuccotti u blizinu World Trade Centra, a vatrogasci i bolničari, koji su dali najveći doprinos spašavanju ljudi i pronalaženju tijela ispod ruševina zgrada, pročitat će imena žrtava.

Dok se budu čitala imena 2.750 žrtava, Osama bin Laden je najavio da će se javnosti obratiti sa još jednom video porukom koja predstavlja posljednju želju jednog od terorista koji je oteo putnički avion i zajedno sa putnicima i posadom uletio u sjeverni toranj WTC-a.

U Washingtonu će se godišnjica terorističkih napada obilježiti minutom šutnje. U Pentagonu, sekretar Ministarstva odbrane, Robert Gates, primit će nekoliko članova porodica onih koji su 11. septembra 2001. godine izgubili svoje živote.