Afganistan
0

11 poginulih u eksplozijama

FENA
Sedam osoba je poginulo u eksploziji automobila bombe u blizini ureda afganistanske vlade, saopćila je policija, dok su dva kanadska vojnika i dva afganistanca život izgubila u drugoj eksploziji, saopćila je kanadska vojska.

Niko nije preuzeo odgovornost za napade, posljednje u talasu narastajućeg talibanskog nasilja u Afganistanu, protiv kojeg se bori desetine hiljada stranih vojnika iz 40 zemalja, javio je AFP.

Bombaš je detonirao eksplozivom napunjeni automobil kojim se vozio u distriktu Ismail Khail u istočnoj pokrajini Khost, u blizini granice sa Pakistanom, saopštila je policija.

"Sedam osoba, uključujući četvero djece, ubijeno je, dok je 30-ero djece ranjeno u samoubilačkom napadu", kazao je šef policije distrikta agenciji AFP.

Ukupno 36 osoba je primljeno u glavnu bolnicu, kazao je direktor ove ustanove Abdul Majeed Mangal.

Napadač je detonirao eksploziv kada je policija pokušala da ga zaustavi dok je prilazio uredima vlade distrikta, gdje su lokalne vođe održavale sastanak o sigurnosti i predsjedničkim izborima koji će se održati iduće godine.

U međuvremenu, kanadska vojska je objavila pogibiju dva svoja vojnika, koji su život izgubili u subotu u eksploziji u južnoj pokrajini Kandahar.

Afganistanski policajac i prevodilac također su ubijeni u napadu u distriktu Panjwayi, talibanskom uporištu udaljenom 25 kilometara zapadno od grada Kandahar, kazao je kanadski vojni glasnogovornik Jay Janzen.

Još četiri kanadska vojnika i prevodilac su ranjeni u napadu na vojnike koji su se nalazili u patroli.