Uprkos presedanu
0

11-ogodišnja Rumunka mora ići u Britaniju da abortira

Sarajevo-x.com
Florina Vranceanu ima 11 godina i prije 20 sedmica je silovao njen stric tinejdžer i ona je zatrudnila. Željela je abortirati, ali joj je rumunski zakon to branio.

Florinini roditelji željeli su kćerku poslati u Veliku Britaniju kako bi što prije abortirala, te su zato dozovolili da se priča o njihovom slučaju objavi u medijima. Na taj način željeli su izvršiti pritisak na vlasti u svojoj zemlji da uzmu u razmatranje ovaj slučaj.

Naime, zakon u Rumuniji dozvoljava abortus ali samo do 14. sedmice trudnoće. Ipak, vlasti su pokazale da imaju sluha i zakazana je sjednica na kojoj je donijeta odluka da će se napraviti presedan u Florininom slučaju. Moći će uraditi abortus u Rumuniji.

"Razgovarali smo o ovom slučaju... o pravima djeteta koje je silovano," priča Theodora Bertzi iz ministarstva rada koja je prisustvovala sjednici vijeća.

Ipak, otac djevojčice insistira da njegova kćerka ode u Britaniju gdje abortusi mogu biti urađeni i do 24 sedmice trudnoće.

"Za sve što odluče ovdje u Rumuniji, trebat će dugo dok se to sprovede," objašnjavao je svoju odluku otac prije nego su vlasti objavile odluku. "Sve i da se dogovore da promijene zakon, to će potrajati, a to je riskantno za moje dijete."

Jedan bogati Rumun koji živi u Londonu razgovarao je sa porodicom Vranceanu i obećao da će se on pobrinuti za sve troškove, piše Daily Mail.

"Prihvatit ćemo ovu ponudu. Već smo rezervisali termin na klinici," kaže Florin, otac djevojčice koju je dvaput silovao njen 19-ogodišnji stric u malom selu Piatra Soimului u istočnoj Rumuniji. Nakon toga joj je zaprijetio da ne smije nikom reći šta se dogodilo, ali je djevojčica dobila bolove u stomaku za koje je rekla svojoj majci.

"2. juna smo je odveli u bolnicu i otkriveno je da je trudna," priča otac i dodaje kako je htio ubiti tinejdžera koji je silovao, ali je ovaj pobjegao i niko ne zna gdje se skriva.

Ipak, jedan dio kršćanske crkve kojoj pripada preko 80% stanovništva prijeti da će podići tužbu ako djevojčici bude dozvoljeno da abortira u Rumuniji pod posebnim uslovima. Ponudili su "materijalnu, duhovnu i psihološku pomoć" djevojčici kako bi je ubijedili da rodi začeto dijete.

Glasnogovornik Rumunske ortodoksne crkve Constantin Stoica objasnio je da crkva abortus smatra zločinom, ali da se to ne odnosi na slučajeve silovanja ili incesta. Komentarisao je prijetnje tužbom jedne grupe vjernika riječima kako je ovo specifična situacija koja se mora tretirati drugačije. Na porodici je da donese odluku, zvanično je mišljenje rumunske crkve.