Haški tribunal
0

108 za Karadžića nepodobnih advokata

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prema navodima Registrara, 31 advokat sa liste Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) eliminisan je zbog "konflikta interesa", 38 advokata nisu imali dovoljno iskustva za ovako složeni predmet, 23 su imali prethodne obaveze i boravište im je bilo udaljeno od Tribunala, što bi "otežalo pripremu za suđenje", te je još 16 advokata iz određenih razloga nepodobno.

"Bilo je za očekivati da će Ured registrara ograničiti izbor kandidata na one koji su zaista spremni da preuzmu posao branioca i koji pri tome nemaju smetnje da obavljaju taj posao", navodi se u odgovoru registrara na Karadžićevu žalbu o postavljenju Richarda Harveya za branioca.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, je 7. decembra 2009. godine podnio žalbu na odluku o postavljenju Harveya, tvrdeći da mu nije dozvoljeno da sam izabere advokata, već sa "neke liste pet favorita registrara”.

Tužilaštvo u Haagu tereti Karadžića, kao bivšeg vrhovnog komandanta oružanih snaga RS-a, za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja na području BiH između 1992. i 1995. godine.

Karadžić je uhapšen u julu 2008. godine, a suđenje mu je počelo u oktobru ove godine.

Budući da je optuženi odbijao da se pojavi na početku suđenja, Registrar je u novembru 2009. godine imenovao Harveya za njegovog branioca, koji će ga zastupati u nastavku suđenja 1. marta 2010. godine, ukoliko i dalje bude "ometao tok suđenja".

Iako je Tribunal već jednom odbio Karadžićevu žalbu na odluku o imenovanju branioca, ocijenivši je "manjkavom", optuženi je u decembru ponovno zatražio da se ukine odluka o postavljenju Harvey, javlja BIRN - Justice Report.