Sirija
0

105 mrtvih u napadima Assadove vojske avionima i helikopterima

FENA
U napadima jedinica sirijske vojske koji su izvršeni helikopterima i avionima na područja gdje se nalaze opozicione snage broj smrtno stradalih u posljednja 24 sata se povećao na 105.

Prema navodima Sirijske nevladine organizacije za ljudska prava sa sjedištem u Londonu (SHRW) u napadima na području Damaska smrtno je stradalo 25 osoba, a na desetine ih je ranjeno. U Orgutu i Halepu poginulo je po 19 osoba, Deri 18, Humusu 15, Idlibu 16, Deyru'z Zori sedam i u Hami pet osoba.

Po riječima lokalnog aktiviste Mecid Abdunnura, na području Amiriye u gradu Halepu sirijska vosjka je ispalila veliki broj granata prilikom čega je porušeno nekoliko stambenih objekata.

Abdunnur je izjavio da su se vodile velike borbe između sirijske vojske i Slobodne sirijske vojske u gradu Salahaddin te da je čitavo područje granatirano vojnim avionima.

On napominje da je u napadima u mjestima Kaptan Cebel i Tel bilo mrtvih i ranjenih dok su u naselju Cemiyetul Zahar pronađena tri mrtva tijela koja su ubili pripadnici sirijske vojske.

Mjesta Cobar, Sultaniye, Kuseyr, Kusur, Halidiye, Curet es-Seyah, Rastan, Telbise i Strari Humus u gradu Humusu napadnuta su helikopterima i tenkovima sirjske vojske, pa je oko 650 porodica bilo primprano da napusti pogođeno područje.

Po riječima još jednog lokalnog aktiviste Ahmet Ebu Kuseyra, u naselju Salihiye koje se nalazi u centralnom dijelu Damaska čuli su se zvuci granata i teškog oružja, dok je naselje Berze bombardovano helikopterima.

"Vojni helikopter dugo je vršio bombardovanje u naseljima Seyde Zeyneb i Hamuriye. Narod čeka da se završe napadi kako bi mogli napustiti ovo područje", naveo je Kuseyra.