Bangkok
0

100.000 demonstranata traži odlazak vlade

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Preko 100.000 pristalica bivšeg tajlandskog premijera Thaksina Shinawatre demonstriralo je u srijedu ulicama Bangkoka kako bi natjerali vladu Abhisite Vejjajive da ode, što bi moglo izazvati novo nasilje u dugotrajnoj političkoj krizi Tajlanda. Ovo okupljanje, koje se pretvorilo u defile, organizirali su "crvenokošuljaši ", naziv za vjerne pristalice Thaksina, bivšeg uticajnog lidera Tajlanda, koga su u septembru 2006. svrgnuli rojalistički generali, a koji živi u egzilu kako bi u svojoj zemlji izbjegao suđenje za korupciju, javio je AFP.

Policija je procijenila preko 100.000 demonstranata, dok su snage sigurnosti umjerenije u tome, ali su mobilizirane u velikom broju, oko 10.000 policajaca i nenaoružanih vojnika raspoređeno je oko glavnih objekata u gradu.

  • Okupili smo se da protjeramo vladu, obratio se masi jedan od Thaksinovih pukovnika, dodavši da bi general Prem trebao također da podnese ostavku jer je "mobilizirao vojsku da se okrene protiv demokratije".

Premijer Abhisit upozorio je demonstrante da neće tolerirati nikakvo nasilje. On je odbacio zahtjeve za raspuštanje parlamenta i organiziranje prijevremenih parlamentarnih izbora.

  • Vlada će djelovati odlučno protiv svake provokacije, rekao je on, dodavši da neće raspustiti parlament zbog nasilja.

Bez obzira na situaciju u zemlji, on je potvrdio da će se ovoga vikenda održati u Pattayi samit deset zemalja članica Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) i njihovih glavnih partnera, među kojima Japan i Kina.