Svijet
0

10. oktobar Dan borbe protiv smrtne kazne

FENA
Vijeće Evrope je u utorak zvanično odredilo 10. oktobar kao "Evropski dan borbe protiv smrtne kazne" na konferenciji u Lisabonu, uz portugalsko predsjedavanje Evropskom unijom i Evropskom komisijom.

"Svečano proglašavam u ime Vijeća Evrope Evropski dan borbe protiv smrtne kazne koji će se obilježiti 10. oktobra svake godine", izjavio je srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, predsjednik Vijeća ministara Vijeća Evrope.

"Potvrđujemo da je Evropa zona slobodna od smrtne kazne s čvrstom nadom da će se ta zona uskoro proširiti na ostatak svijeta", dodao je on u prisustvu portugalskog premijera Josea Socratesa, predsjednika Evropske komisije Josea Manuela Barrosoa i predsjednika Vijeća Evrope Terryja Davisa.

"Smrtna kazna predstavlja kršenje ljudskih prava, prava na život i prava da se ne bude izloženo mučenju, neljudskom postupanju i kaznama", kazao je Jeremić.

Inicijativu Evropske unije u istom smislu blokirao je veto Poljske koja je smatra "beskorisnom", osim ako se ne proširi i ne postane "Dan zaštite života", kako bi se uključila zabrana eutanazije i abortusa.

Vijeće Evope se razlikuje od Unije. Odluke se u njemu donose prostom većinom, dok se mnoge odluke u EU-u donose jednoglasno.