{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


10 balkanskih država raspravlja o zabrani kasetnih bombi

F
18.9.2008. u 18:35
0
1
10 balkanskih država raspravlja o zabrani kasetnih bombi
0
10 balkanskih država raspravlja o zabrani kasetnih bombi
Predstavnici vlada deset balkanskih zemalja i nevladinih organizacija sastali su se u četvrtak u Sofiji da razgovaraju o zabrani kasetnih bombi koje su upotrijebljene u rusko-gruzijskom sukobu u augustu ove godine.
Koordinator Ujedinjenih nacija za Bugarsku Henry Jackelen potaknuo je u decembru u Oslu sve strane da potpišu Konvenciju o kasetnim bombama, novi međunarodni sporazum koji zabranjuje njihovo korištenje, proizvodnju i skladištenje.

"Jugoistočna Evropa je regija koja je trpjela i još uvijek trpi posljedice rasprskavajućih bombi", kazao je Jackelen na otvaranju ovog dvodnevnog foruma koji su organizirale Bugarska i Norveška, javio je AFP.

Ispuštene iz aviona ili izbačene iz nekog artiljerijskog oružja kasetne bombe eksplodiraju u zraku i rasprše se u male eksplozivne komade. Mnoge ne eksplodiraju i predstavljaju uvijek opasnost poslije rata, jer su de facto postale mine.

"Nedavni sukobi u Gruziji pokazuju aktuelnost konvencije", kazao je Jackelen.

"Rusija je negirala, ali je Gruzija priznala da ih je koristila", kazala je Mary Wareham, savjetnica za pitanja naoružanja nevladine organizacije Human Rights Watch.

Ni Gruzija ni Rusija, koja je jedan od najvećih proizvođača kasetnih bombi, nisu među 107 država koje su u maju potpisale pivremenu verziju Konvencije o ovom tipu bombi.

Ove dvije zemlje će biti pozvane da potpišu sporazum u decembru, naglasio je zamjenik norveškog ministra vanjskih poslova Raymond Johansen.

"Više balkanskih zemalja, među kojim Grčka, Rumunija i Turska, izrazili su rezerviranost", izjavio je Wareham.

Konvenciju bi trebalo da ratificira najmanje 30 država da bi stupila na snagu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: