Ženeva
0

10.000 Tamila demonstriralo pred zgradom UN-a

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Više od 10.000 Tamila demonstriralo je u ponedjeljak pred sjedištem Ujedinjenih nacija (UN) u Ženevi kako bi osudilo "genocid" u Šri Lanki i zatražilo od međunarodne zajednice da djeluje kako bi "spasila tamilski narod".

Hiljade Tamila su demonstrirale u Bruxellesu kako bi osudile genocid koji vodi vlada.

U pismu upućenom glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu, nevladina organizacija "Forum Tamila u Švicarskoj" dovela je u pitanje integritet UN-a koji je nedavno pozvao tamilske pobunjenike da dozvole civilnom stanovništvu da ode iz regije Vanni gdje se odvijaju borbe između redovne vojske i pobunjenika iz organizacije Tamilski tigrovi, javio je AFP.

  • UN je kriv za saučesništvo u genocidu i etničkom čišćenju koje vodi vlada, tvrdi organizacija i ocjenjuje da je "svaki pokušaj evakuacije Tamila, kako bi ih se smjestilo u logore koje drži vojska, je potpuno osporavanje njihovih najosnovnijih ljudskih prava".

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay optužila je u petak tamilske pobunjenike da "koriste civile kao ljudski štit".

Nevladina organizacija osuđuje uvjete u kojim je oko 300.000 civila lišeno hrane i lijekova u zoni sukoba.

  • Vlada u Colombu koristi hranu kao ratno oružje, navodi se u pismu glavnom tajniku UN-a.

Ovo su treće demonstracije organizirane u Ženevi od početka februara kako bi se osudila vojna ofanziva vlasti u Colombu koju su prije dva mjeseca povele protiv tamilskih pobunjenika na sjeveroistoku Šri Lanke.