|

10.000 radnika koji su čistili ruševine WTC-a pristalo na odštetu

10.000 radnika koji su čistili ruševine WTC-a pristalo na odštetu
0
F
FENA
20.11.2010. u 09:51
3
komentara
0

dijeljenja
10.000 radnika koji su čistili ruševine WTC-a pristalo na odštetu Foto: AP
Više od 10.000 radnika koji su oboljeli ili ozlijeđeni tokom raščišćavanja ruševina tornjeva Svjetskoga trgovinskog centra (WTC) u New Yorku 2001. prihvatilo je odštetu koju su potraživali od grada New Yorka i izvođača radova, objavili su u petak njihovi odvjetnici.
Tužitelji, koji predstavljaju 95,1 posto svih potraživanja, prešli su prag od 95 posto potreban za aktiviranje odštetnog fonda u kojem je više od 625 miliona dolara.

Osiguravajuće društvo "WTC Insurance" koje je 2004. osnovala i financira američka vlada kako bi zaštitila grad New York i njegovih oko 140 izvođača radova od potraživanja, isplatit će novac, izjavila je Diana Postemsky, glasnogovornica nekoliko odvjetničkih tvrtki koje su zastupale tužitelje.

"Pregovarali smo dulje od dvije godine kako bi se postiglo rješenje za naše klijente i doista vjerujemo da je to najbolji rezultat", izjavio je Paul Napoli, odvjetnik koji zastupa neke od radnika. Dodao je da bi neke tužbe, koje sud tek treba razmatrati, mogle povećati ukupnu naknada za više od 100 miliona dolara.

Garretson Firm Resolution Group Inc., nezavisna tvrtka za upravljanja potraživanjima, objavila je u petak da su 10.043 tužitelja prihvatila nagodbu. Tvrtka je predstavila rezultate saveznom sucu Alvinu Hellersteinu na Manhattanu, koji je predsjedao ročištem i prethodno ocijenio nagodbu "poštenom, odgovarajućom i razumnom".

Tužitelji oboljeli od respiratornih bolesti poput astme, koju su kao nepušači dobili sedam mjeseci nakon izlaganja azbestom zasićenoj prašini na mjestu srušenog WTC-a i okolici, mogu primiti od 800.000 do 1,1 milion dolara, te oko 1,5 miliona dolara za slučaj smrti. Tužitelji kod kojih bolest nije utvrđena ali strahuju da će se s vremenom razviti, primit će 3.250 dolara, objavili su odvjetnici.

Svi kvalificirani tužitelji bit će upisani u posebnu policu osiguranja trvtke MetLife Inc., preko koje će se osigurati pokrivenost za određene vrste raka krvi i respiratornog sustava koje se dijagnosticira tokom razdoblja pokrivenosti, uz moguću isplatu naknada do 100.000 dolara.

"Ova nagodba je pravedno i pošteno rješenje tih potraživanja, jer štiti one koji su došli u pomoć ovom gradu kada je bilo najpotrebnije", rekao je njujorški gradonačelnik Michael Bloomberg u saopćenju.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...