Evropska komisija
0

10.000 Erasmus Mundus stipendija za 2009.-2010. godinu

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Evropska komisija je upravo dodijelila gotovo 10.000 novih stipendija koje će se finansirati kroz Erasmus Mundus program u akademskoj 2009.-2010. godini. Tako će 8.385 studenata i akademika doći studirati ili predavati u Evropi, a 1.561 Evropljana će provesti određeno vrijeme na partnerskim ustanovama u zemljama izvan Evrope.

Ján Figel', evropski komesar za obrazovanje, obuku, kulturu i mlade, je rekao: "Erasmus Mundus sve više jača". Od svog početka u 2004. godini, program se uspio dokazati kao jedan od glavnih međunarodnih programa mobilnosti u svijetu. Sa svojim naglaskom na kvalitet i izvrsnost, na izvanredan način promoviše evropsko visoko obrazovanja na svjetskoj sceni", saopćeno je u srijedu iz Delegacije Evropske komisije u BiH.

Benita Ferrero-Waldner, evropski komesar za vanjske odnose i evropsku politiku susjedstva je rekla: "Obrazovanje igra ključnu ulogu u razvoju zemalja i osiguravanju perspektive mlađim naraštajima. Promovišući akademske razmjene između Evrope i ostatka svijeta univerzitetskim studentima pružamo sredstva za bolje oblikovanje njihove vlastite budućnosti te razumijevanje i međusobno poštovanje. Erasmus Mundus je stoga dragocjen instrument u izgradnji i jačanju mostova širom svijeta".

Erasmus Mundus je program saradnje i mobilnosti u oblasti visokog obrazovanja čiji je cilj da poboljša kvalitet evropskog visokog obrazovanja i promoviše dijalog i razumijevanje među ljudima i kulturama kroz saradnju sa zemljama izvan Evropske unije.

U 2009. godini, novi izbor studenata i akademika iz cijelog svijeta će dobiti stipendije za studiranje ili predavanje na jednom od 103 Erasmus Mundus magistarskih studija. Ove studije je omogućio konzorcij vrhunskih evropskih visokoškolskih institucija, koje vode ka sticanju priznatih dvostrukih/mnogostrukih ili zajedničkih magistarskih diploma.

Studiji i stipendije zajedno ispunjavaju sveukupne ciljeve Erasmus Mundusa na poboljšanju kvaliteta evropskog visokog obrazovanja i promovišu ga u cijelom svijetu.

Počevši u akademskoj 2009./2010. godini, dodjeljene su stipendije za 1.833 studenata za studiranje u trajanju od jedne ili dvije godine na magistarskom studiju po njihovom izboru, uporedo sa studentima iz Evrope. Studenti prate ove Erasmus Mundus studije na dva ili više univerziteta u sklopu magistarskog konzorcija, a 489 akademika sa izvanrednim akademskim dostignućima će doći u Evropu na kraće periode kako bi predavali, bavili se istraživačkim radom ili podučavanjem na daljinu u okviru nekih od Erasmus Mundus magistarskih studija.

Dobitnici stipendija dolaze iz 105 zemalja: Kina je najzastupljenija zemlja, slijede Indija, Brazil, Meksiko, Bangladeš, SAD, Etiopija, Rusija i Indonezija. Akademici dolaze iz 75 zemalja: najbolje predstavljene u ovoj kategoriji su SAD, Kina, Indija, Australija i Kanada.

Erasmus Mundus će za 2009.- 2010. godinu također finansirati 39 partnerstva između evropskih visokoškolskih institucija i onih iz zemalja koje su cilj EU vanjske politike za saradnju. Cilj je doprinjeti razvoju ljudskih resursa i kapaciteta za međunarodnu saradnju visokoškolskih ustanova u ne-evropskim zemljama kroz mobilnost između Evropske unije i tih zemalja. Ova partnerstva zajedno obuhvataju 735 viskoškolske ustanove - 349 iz EU i 386 iz ostalih zemalja - a fokusiraju se na akademsku saradnju i razmjenu studenata i akademika.

U 2009.-2010. godini, dodijelit će se 7,624 pojedinačnih mobilnih stipendija za finansiranje studija, istraživačkih radova i nastavnih posjeta u trajanju od tri mjeseca do tri godine, na dodiplomskoj, diplomskoj, razini doktorata i post-doktorata te za akademsko osoblje. To uključuje i priliku za 1,561 Evropljana da posjete partnerske ustanove u zemljama izvan Evrope i za 6,063 studenta i akademika izvan EU da posjete evropske partnerske ustanove.

Početak druge faze Erasmus Mundus programa predviđen je za 2009.godinu, a trajati će do 2013. godine. Program će se graditi na uspjesima prve faze, koja je trajala od 2004.-2008. godine, tako što će nastaviti sa odabirom novih Erasmus Mundus magistarskih studija i dodijelom stipendija za izvanredne studente i učenike.

Novi elementi za 2010.-2011. akademsku godinu uključuju stipendije za specijalizaciju određenog broja novo odabranih doktorata i stipendije za evropske studente za putovanja na univerzitete koji učestvuju izvan EU, navodi se u saopćenju Delegacije Evropske komisije u BiH.