Skandalozne majice u Izraelu
0

'1 metak, 2 ubistva' uz sliku trudne Palestinke

Sarajevo-x.com
Izraelska vojska zabranila je vojnicima nošenje majica s skandaloznim natpisima '1 metak, 2 ubistva' i slikom trudne Palestinke na leđima, piše AP.

Natpisi na majicama koje nose neki izraelski vojnici šokirali su svjetsku javnost. Na poleđini jedne od majica stoji natpis '1 metak, 2 ubistva' dok slika u pozadini prikazuje trudnu pokrivenu Palestinku.

Na drugim majicama piše 'Što su manji, teže je pogoditi' dok slika prikazuje dijete na kojeg je prislonjena puška.

Izraelska vojska ogradila se od distribucije majica, te oštro zanijekala da je vojni vrh imao bilo kakve veze s natpisima na majicama. Vojnici su, navodno sami napravili natpise na majicama, a uprava fabrike Adiv čije su majice koje vojnici nose nije htjela dati nikakve komentare.

Palestinci su naravno odgovorili da se u ovom slučaju radi 'brutalnosti tipičnoj za cioniste, te njihove vojnike i društvo.

'Naša vojska je ideološki i moralno ispravna, a svaki ispadi vojnika će se tretirati u skladu sa tim pravilima', izjavio je general izraelske vojske Gabi Ashkenazi.

Isto tako, piše AP, mediji koje kontrolira Hamas puni su nacionalističkih glorificiranja napada na Izrael, a Izraelci su glavni predmet podsmijeha u palestinskim novinama i stripovima.