Svijet
9

1.500 sirijskih pobunjenika i članova njihovih porodica napustilo Homs

Klix.ba
(Foto: EPA)
Sirijski pobunjenici i njihove porodice počeli su napuštati grad Homs, posljednje uporište koje su u centralnoj Siriji držale opozicione snage. Masovni odlasci uslijedili su nakon što je protekle sedmice postignut dogovor o evakuacijama sa sirijskom vladom, pri čemu je posredovala Rusija.

Prvi autobusi počeli su danas napuštati kvart Al-Waer na zapadu Homsa, prenijela je državna agencija SANA.

Guverner Talal al-Barazi izjavio je da je u prvoj grupi evakuisano više od 1.500 ljudi i da će oni biti prebačeni sjeveroistočno od provincije Alep na pobunjenička područja. Evakuacije su nadgledale sirijske i ruske policijske jedinice, a odlasci će biti nastavljeni i narednih šest sedmica.

Al-Barazi je poručio da zasad stvari idu planiranim tokom.

"Optimistični smo da će potpuno napuštanje naoružanih boraca iz ovih okruga otvoriti put za mir i dogovor i na drugim mjestima", dodao je.

Snage lojalne predsjedniku Basharu al-Assadu od 2013. godine borile su se za preuzimanje kvarta Al-Waer koji je bio dom 75.000 ljudi.

Nakon što je 2011. godine počelo Arapsko proljeće, grad Homs je bio mjesto održavanja brojnih protesta protiv predsjednika, koji su s vremenom postali nasilni.

Kada pobunjenici budu ispraćeni s ovog područja, guverner je obećao dostavljanje hrane, vode i lijekova, a početkom ove sedmice pobunjenicima je poručio da ako predaju oružje i odluče ostati u Al-Waeru mogu predati zahtjev za amnestiju.

I dok sirijska vojska nastavlja ofanzive protiv IDIL-a, zvanični Damask je intenzivirao napore kako bi uvjerio neke od pobunjeničkih grupa da potpišu sporazum o pomirenju.

Assad je prošle sedmice poručio da bi upravo dogovori sa liderima lokalnih pobunjenika, kao prava politička rješenja mogli dovesti do trajnog mira u ratom razorenoj Siriji.