|

1.1.2011. najraniji datum za ulazak Hrvatske u EU

1.1.2011. najraniji datum za ulazak Hrvatske u EU
0
F
FENA
10.11.2008. u 13:06
5
komentara
0

dijeljenja
1.1.2011. najraniji datum za ulazak Hrvatske u EU
Objavljivanjem okvirnog rasporeda do završetka pregovaračkog procesa s Hrvatskom Evropska komisija je samo naznačila moguće rokove u kojima bi se dovršavao rad na svakome od 29 poglavlja preostalih za zatvaranje.
Izvjesno je da se tačan datum ulaska Hrvatske u Evropsku uniju ne zna – niti će se znati sve do završetka pregovora, što je do sada uvijek bila prilika za utvrđivanje datuma pridruživanja kandidatske zemlje zajednici. Prema rasporedu, ubrza li Hrvatska tempo reformi i razriješi li najteže od prepreka – trenutno su to reforma pravosuđa i javne uprave, antikorupcija i brodogradnja – moguće je zatvaranje svih poglavlja u drugoj polovici iduće godine ili nakon četiri godine procesa, što je duže nego u ranijim krugovima proširenja.

Evropska će komisija dogodine izraditi prijedloge i Pristupnog sporazuma Hrvatske i EU kao i finansijskih okvira, odnosno sudjelovanja u zajedničkom proračunu. Tekst trebaju potvrditi članice konsenzusom, što nosi i opasnost blokade ako postoje pojedinačni interesi. Kada se usvoji tekst pristupnog sporazuma, dokumenta temeljem kojega će i Hrvatska ući u Uniju, on treba biti preveden na sve službene jezike. Dokument se potpisuje nedugo nakon završetka pregovora, moguće na proljeće 2010. godine na liderskom samitu, ovo pod uvjetom da su pregovori finalizirani u 2009., javio je Glas Amerike.

Pristupni se sporazum potom ratificira u svih 27 članica. Procedura je relativno brza jer je ograničena prihvaćenim datumom novog proširenja. Stoga se kao najraniji dan ulaska Hrvatske u EU može uzeti 1. januara 2011. godine.

Proces pregovora može se odužiti ako Hrvatska na vrijeme ne zadovolji sve preduvjete za zatvaranje pregovaračkih poglavlja, potraju li pregovori o izuzećima i prijelaznim razdobljima i aranžmanima duže od očekivanoga a i zbog unutarnjih problema u zajednici. Ukoliko pregovore ne zaključi ovaj sastav Evropske komisije – mandat joj istječe na jesen dogodine – nije isključeno nekoliko mjeseci dodatnog zastoja zbog slaganja novih povjereničkih timova, ali i politika.

Nesporazumi sa Slovenijom i u manjoj, diskretnijoj mjeri, Italijom, potvrdili su da bilateralna pitanja ipak mogu blokirati pregovore. Nije isključeno ni da Hrvatska u zajednicu uđe u paru – s Islandom, odakle stižu i sve snažniji signali da je zemlja voljna priključiti se uniji.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...