{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


1.1.2011. najraniji datum za ulazak Hrvatske u EU

F
10.11.2008. u 13:06
0
5
1.1.2011. najraniji datum za ulazak Hrvatske u EU
0
1.1.2011. najraniji datum za ulazak Hrvatske u EU
Objavljivanjem okvirnog rasporeda do završetka pregovaračkog procesa s Hrvatskom Evropska komisija je samo naznačila moguće rokove u kojima bi se dovršavao rad na svakome od 29 poglavlja preostalih za zatvaranje.
Izvjesno je da se tačan datum ulaska Hrvatske u Evropsku uniju ne zna – niti će se znati sve do završetka pregovora, što je do sada uvijek bila prilika za utvrđivanje datuma pridruživanja kandidatske zemlje zajednici. Prema rasporedu, ubrza li Hrvatska tempo reformi i razriješi li najteže od prepreka – trenutno su to reforma pravosuđa i javne uprave, antikorupcija i brodogradnja – moguće je zatvaranje svih poglavlja u drugoj polovici iduće godine ili nakon četiri godine procesa, što je duže nego u ranijim krugovima proširenja.

Evropska će komisija dogodine izraditi prijedloge i Pristupnog sporazuma Hrvatske i EU kao i finansijskih okvira, odnosno sudjelovanja u zajedničkom proračunu. Tekst trebaju potvrditi članice konsenzusom, što nosi i opasnost blokade ako postoje pojedinačni interesi. Kada se usvoji tekst pristupnog sporazuma, dokumenta temeljem kojega će i Hrvatska ući u Uniju, on treba biti preveden na sve službene jezike. Dokument se potpisuje nedugo nakon završetka pregovora, moguće na proljeće 2010. godine na liderskom samitu, ovo pod uvjetom da su pregovori finalizirani u 2009., javio je Glas Amerike.

Pristupni se sporazum potom ratificira u svih 27 članica. Procedura je relativno brza jer je ograničena prihvaćenim datumom novog proširenja. Stoga se kao najraniji dan ulaska Hrvatske u EU može uzeti 1. januara 2011. godine.

Proces pregovora može se odužiti ako Hrvatska na vrijeme ne zadovolji sve preduvjete za zatvaranje pregovaračkih poglavlja, potraju li pregovori o izuzećima i prijelaznim razdobljima i aranžmanima duže od očekivanoga a i zbog unutarnjih problema u zajednici. Ukoliko pregovore ne zaključi ovaj sastav Evropske komisije – mandat joj istječe na jesen dogodine – nije isključeno nekoliko mjeseci dodatnog zastoja zbog slaganja novih povjereničkih timova, ali i politika.

Nesporazumi sa Slovenijom i u manjoj, diskretnijoj mjeri, Italijom, potvrdili su da bilateralna pitanja ipak mogu blokirati pregovore. Nije isključeno ni da Hrvatska u zajednicu uđe u paru – s Islandom, odakle stižu i sve snažniji signali da je zemlja voljna priključiti se uniji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: