Guardian
0

08.08.08. - dan rata i mira

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
"08.08.08.- dan rata i mira", piše Guardian na naslovnoj strani, sumirajući dan koji su obilježili spektakularno otvaranje Olimpijade u Pekingu i oružani sukob Rusije i Gruzije.

Mnogi listovi ocjenjuju da je riječ o najvećoj i najraskošnijoj predstavi na svijetu ikad upriličenoj, konstatirajući da će London, kao domaćin Igara 2012., imati nezavidan zadatak da slijedi ovaj primjer.

Daily Telegraph piše kako je Kina "umarširala" na svjetsku scenu, uz koreografsku demonstraciju svoje moći, a u članku na temu Londona 2012. piše da London ne može i ne treba da se usporedi s Pekingom.

Pekinški stadion "Ptičije gnjezdo" je vjerovatno posljednji arhitektonski podvig te vrste koji će svijet vidjeti, jer će ostali vjerovatno slijediti primjer Londona, koji planira da svoj glavni stadion, nakon završenih Igara, prosto rasklopi i ukloni.

Dok je svijet zadivljeno pratio spektakl u Pekingu, u Evropi je otvoren novi front, konstatiraju londonski listovi, nakon što je Rusija tenkovima i avionima odgovorila na gruzijski napad na Južnu Osetiju.

Gruzija je izabrala ovaj trenutak za pokušaj preuzimanja kontrole nad otcijepljenom pokrajinom, nadajući se da, dok je Vladimir Putin u Pekingu, Rusija neće imati političke volje za oružani odgovor ili da će njena reakcija u najmanju ruku biti usporena, pišu Times i Guardian.

Ova procjena je međutim bila pogrešna; upravo je Putin prvi reagirao na izvještaje o deset poginulih ruskih mirovnjaka tokom gruzijske ofanzive, izjavivši da će na gruzijsku akciju "biti odgovoreno".

Također, Gruzija je, na kratke staze, u stanju da savlada snage Južne Osetije, ali ne i superiornu rusku vojnu mašineriju, naročito ne u produženom sukobu.

Times podsjeća da je Gruzija od ključne važnosti za Zapad kao provodnik nafte i gasa, i odluka o njenom članstvu u NATO-u, koja treba da bude donijeta u decembru, bit će skoro nemoguća u slučaju da se Gruzija nađe u ratu sa svojim ogromnim sjevernim susjedom.

Isti list, u jednom od komentara, naglašava da bi zapadno zanemarivanje ovog sukoba, kao još jednog lokalnog kavkaskog neprijateljstva, predstavljalo ozbiljnu grešku, koja bi imala ozbiljne posljedice.

Ishod ove političke i oružane borbe odredit će pravac kojim će se dalje odvijati odnosi Rusije sa susjedima i oblikovati pozicija Medvjedjeva kao predsjednika; ovo bi moglo da dovede do promjene u odnosima između Kremlja i Zapada, i što je najvažnije, odluči o sudbini dotoka energenata iz Kaspijske regije.

Osvrćući se na šire implikacije ovog konflikta, Guardian piše da bi on mogao da se proširi, uz podršku bivših sovjetskih republika Rusiji i EU i Nato-a Gruziji.

Podsjećajući da je situacija u ovoj regiji počela da se zaoštrava nakon zapadnog priznavanja Kosova, Guardian konstatira da korijen problema leži u tome što svjetska zajednica ne može da se složi oko pravila za nezavisnost malih regija.

I dok Timesov urednički komentar poziva Rusiju da poštuje teritorijalni integritet Gruzije, koji je sama priznala, a Daily Telegraph ističe vojnu nejednakost sukobljenih strana i potrebu da Gruzija što prije uđe u NATO, Guardian ističe da se ovdje ne vodi borba, kako članice NATO-a žele da predstave, između hrabrih demokrata minijaturne Gruzije protiv ruskih tirana, već da je istina znatno složenija.

Na ovu složenost ukazuje Financial Times, koji u svom uredničkom komentaru primjećuje da Putin i njegov nasljednik Medvjedjev žele da pokažu dvije stvari: da je Gruzija suviše nestabilna da bi se pridružila NATO-u i da je Rusija ta koja treba da odluči o budućnosti bivših sovjetskih teritorija.

U ovome ih podržava i ispravno uvjerenje da ni SAD ni NATO nemaju namjeru da se direktno miješaju u vojni sukob. Ali, Gruzija je nestabilna upravo zbog ruske politike, smatra FT, ohrabrivanje secesionista šalje loš signal drugim regijama u Rusiji, naročito u buntovnom sjevernom Kavkazu. Stoga ovakva ruska mačo politika može, na duže staze, da se okrene protiv same sebe, odnosno da ugrozi upravo ruske interese koje nastoji da odbrani.