Kanton Sarajevo
65

Sve javne institucije u Kantonu Sarajevo bit će akreditovane za pružanje dugoročnog volontiranja

Klix.ba
Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS potpisalo je ugovor s Institutom za razvoj mladih KULT kojim će biti omogućena akreditacija svim javnim institucijama, ustanovama i ministarstvima u Kantonu Sarajevo za pružanje dugoročnog volontiranja.

Zakon o volontiranju u FBiH propisuje da se dugoročno volontiranje u struci tretira jednako kao radno iskustvo, a da bi volontiranje bilo priznato kao dugoročno neophodno je volontirati minimalno 240 sati.

Zbog činjenice da u Kantonu Sarajevo živi više od 6.000 mladih koji nemaju nikakvo radno iskustvo, Vlada KS usvojila je odluku da sve javne institucije, ustanove i ministarstva u KS prođu proces akreditacije za dugoročno volontiranje kako bi se ovim mladim ljudima omogućila prilika za stjecanje radnog iskustva. Institut za razvoj mladih KULT pružit će savjetodavnu ulogu Vladi KS i pomoći institucijama i ustanovama u procesu akreditacije.

"Ovo je prvi put da se na ovom nivou cijeli kanton akredituje, do sada to nije zabilježeno na prostoru cijele Federacije BiH“, izjavio je ministar Malik Garibija i dodao da će proces akreditacije omogućiti stjecanje radnog iskustva prvenstveno mladim i na taj način olakšati im stupanje u prvi radni odnos.

Izvršni direktor Instituta za razvoj mladih KULT, gosp. Jasmin Bešić, izjavio je da je volontiranje dobrovoljna aktivnosti i da ni na koji način ne može biti nametnuto i napomenuo da je važno razlikovati radno iskustvo i radni staž, te da se dugoročno volontiranje ne vrednuje kao radni staž.

Institut za razvoj mladih KULT poziva sve mlade iz Kantona Sarajevo da iskoriste ovu zakonsku mogućnost i ostvare svoje prvo radno iskustvo u 2020. godini.