Nasilje nad štićenicima
345

Sutra protesti ispred Zavoda Pazarić: Traži se smjena direktora Samira Suljagića

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Unija osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u Federaciji BiH organizuje mirno okupljanje ispred Zavoda Pazarić u subotu u 15 sati.

"Pozivamo sve osobe sa invaliditetom, kao i sve građane koji žele da iskažu solidarnost sa nama, da prisustvuju ovom skupu. Želimo da svojim prisustvom iskažemo podršku svim osobama koje borave u Zavodu, njihovim porodicama, kao i svim časnim i požrtvovanim uposlenicima koji svoj posao rade profesionalno i sa puno empatije", naveli su.

Istakli su da žele poslati poruku da naše društvo i institucije moraju imati nultu toleranciju na bilo kakav oblik nasilja i da počinioci istog moraju biti adekvatno sankcionisani.

"Otkaz jednoj uposlenici nije rješenje problema. Mjesecima tražimo smjenu direktora Zavoda, kojeg smatramo odgovornim za dešavanja u koja je javnost imala uvid. Reakcija nadležnih je izostala", dodali su.

Tokom skupa ponovit će dosadašnje zahtjeve Unije o kojima se Vlada Federacije BiH nikada nije zvanično očitovala.

Na kraju su zamolili sve koji planiraju doći na skup, da ne nose i ne upotrebljavaju bilo kakve pištaljke, vulvuzele, sirene ili bilo koje druge uređaje koji proizvode zvuk.

"Ne želimo da na bilo kakav način uznemiravamo korisnike u Zavodu Pazarić. Želimo miran i dostojanstven skup na kojem ćemo pokazati čitavoj zajednici da smo vidljivi, da smo ujedinjeni, da smo spremni da savladamo sve izazove koji su pred nama i da istrajemo u borbi za prava osoba sa invaliditetom! Mi nikada odustati nećemo!"