vijesti
0

Studenti iz I. Sarajeva zaprijetili protestima i bojkotom nastave

FENA
Foto: Palelive
Foto: Palelive
Najviši predstavnici Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu (UIS) i Unije studenata RS-a zaprijetili su danas da će bojkotovati nastavu i oktobarski ispitni rok, te organizovati ulične proteste ukoliko do kraja dana predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture u Vladi RS-a ne potpišu ugovor o realizaciji kredita vlade Austrije namijenjenog dugoročnom razvoju UIS-a.

Predsjednik Studentskog parlamenta UIS-a Aleksandar Glavaš potvrdio je na konferenciji za novinare da danas, 30. septembra ističe rok za potpisivanje ugovora kojim bi se za UIS osiguralo novih 20 miliona eura.

Ugovor se odnosi na modernizaciju i razvoj UIS-a, kao i na pitanje poboljšanja studentskog standarda.

"Njime bismo završili dom u Foči, rekonstruisali zgradu Bogoslovije u Foči, opremili šumarsko odjeljenje Poljoprivrednog fakulteta u Vlasenici, završili studentske domove na Palama i u Lukavici, otvorili Regionalni istraživački centar za ispitivanje hrane u Zvorniku, kao i Poslovno - inovacioni centar u Istočnom Sarajevu, te realizovali niz drugih projekata na svim fakultetima UIS-a", precizirao je Glavaš.

Naglasio je da realizacija austrijskog kredita ima podršku predsjednika RS-a Milorada Dodika, kao i Vlade RS-a, ali i upozorio da opstrukcije postoje, kako je naveo, u resornom ministarstvu prosvjete i kulture.

"Na tematskoj sjednici Vlade RS-a, koja je održana prije sedam dana u Banjoj Luci, zaključak je bio da se ide u realizaciju ovog kredita jer on predstavlja najpovoljniji način finansiranja razvoja UIS-a. Kredit je takav da se 30 posto sredstava dodjeljuje nepovratno, a kamata za ostatak sredstava je jedan posto. Riječ je o programu vlade Austrije za finansiranje razvojnih projekata u zemljama s niskim BDP-om i ukoliko ne dođe do potpisivanja ugovora, sredstva odlaze na Kosovo. Na taj način gubimo svi, i mi studenti i cijelo društvo. Ugrožen je studentski standard, budućnost Univerziteta, svi programi samoodrživosti UIS-a, koji uključuju i naučnoistraživački rad, a time i razvoj istočnog dijela RS-a", upozorio je Glavaš.

Predstavnici Studentskog parlamenta UIS-a jutros su razgovarali s ministrom prosvjete i kulture u Vladi RS-a Goranom Mutabdžijom.

"Taj sastanak je bio obeshrabrujući, da ne kažem razočaravajući. Koliko su se u ministarstvu zalagali da ovo uspije, neka posvjedoči podatak da je UIS svu dokumentaciju u vezi s kreditom predao još 25. juna, ali ugovor nije potpisan. U ovom momentu u ministarstvu finansija RS-a traje sastanak s Austrijancima i mi se još nadamo pozitivnom rezultatu", rekao je Glavaš.

On je za sutra u 12 sati najavio vanrednu sjednicu Studentskog parlamenta UIS-a, koga čine predstavnici svih 17 fakulteta i akademija, odnosno oko 17 hiljada studenata prvog i drugog ciklusa studija.

"Već smo ispitali mišljenje studenata. Ako ne dođe do potpisivanja ugovora o austrijskom kreditu, tražit ćemo bojkot nastave, bojkot oktobarskog roka i provesti sve druge akcije koje moraju dovesti do odgovora ko je kriv za sve ovo i ko je spriječio razvoj UIS-a", naveo je Glavaš.

Podršku rukovodstvu Studentskog parlamenta UIS-a dali su i predstavnici Unije studenata RS-a, čiji je predsjednik Predrag Govedarica ocijenio da dovođenje u pitanje realizacije austrijskog kredita narušava ispunjavanje programskih ciljeva Unije studenata RS-a koji se tiču poboljšanja studentskog standarda.

"Ako se taj ugovor ne potpiše i kredit ne realizuje, imat ćemo veliki problem. Reagovat ćemo oštro i svi koji su krivi bit će pozvani na odgovornost. Ako ovo ima podršku predsjednika i Vlade RS-a, pitamo se ko u resornom ministarstvu smije da koči ovu veliku i pozitivnu stvar za UIS i studente", upitao je Govedarica.