Planeta je prenaseljena
65

Stručnjaci predviđaju da će broj svjetske populacije naglo opasti sredinom stoljeća

L. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
"Populaciona bomba" od koje se dugo strahovalo možda neće "eksplodirati", prema autorima novog izvještaja koje procjenjuje da će broj ljudi dosegnuti vrhunac i prije nego što se predviđalo.

Studija, koju je implicirao Rimski klub, predviđa da će prema sadašnjim trendovima svjetska populacija dosegnuti vrhunac od 8,8 milijardi prije sredine stoljeća, a zatim brzo početi opadati. Vrhunac bi mogao doći još ranije ako vlade poduzmu progresivne korake za povećanje prosječnih primanja i nivoa obrazovanja.

Nove prognoze dobra su vijest za globalno okruženje. Nakon što se demografski skok prevlada, pritisak na prirodu i klimu trebao bi početi popuštati, zajedno s povezanim društvenim i političkim napetostima. No, autori upozoravaju da pad nataliteta sam po sebi neće riješiti ekološke probleme planeta, koji su već ozbiljni na nivou od 7,8 milijardi i prvenstveno su uzrokovani prekomjernom potrošnjom bogate manjine.

Opadanje populacije također može stvoriti nove probleme, kao što je smanjenje radne snage i veći stres na zdravstveno osiguranje, što će biti povezano s brojem starijeg stanovništva, kao što su zemlje poput Japana i Južne Koreje otkrile.