Izmišljeni uslov
18

Staša Košarac: Aktiviranje MAP-a nije uslov za formiranje Vijeća ministara

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Staša Košarac, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, izjavio je da Šefik Džaferović i Bakir Izetbegović ne mogu iz svoje glave iznositi uslove za formiranje vlasti, te da nigdje nije zapisano da je aktivacija MAP-a uslov za formiranje Vijeća ministara BiH.

"Više puta je evropski komesar za proširanje Johannes Hahn ponovio da je važno konstituisanje Vijeća ministara. Ne možemo dobiti status kandidata ukoliko ne konstitutišemo organe vlasti. Na ovaj način se negira izborna volja građana RS, zakon se ne poštuje, nemamo organe vlasti i nastavlja se sa falsifikovanjem", kazao je Košarac.

Navodi da je Denis Zvizdić, koji nema legitimitet da predstavlja zemlju, bio na sastanku u Berlinu.

"U Sarajevu postoje fabrike falsifikovanja. Sa takvim porukama se dalje nastavlja. Mi nismo opterećeni. Pokušava se minimizirati volja građana Republike Srpske. Apsolutno smo omogućili da institucije RS-a funkcionišu. Postoje razne vrste izmišljenih uslova. Njima odgovaraju podobni Srbi poput Šarovića i Mektića", kazao je on.

Poručio je da danas niko ne vjeruje Izetbegoviću jer jedno priča, drugo radi a treće misli.

"Ako se pročita poslovnik nema šanse da se do polovine maja konstituiše Vijeće ministara. Ne može se na temelju izmišljenih uslova konstituisati Vijeće ministara. Mi smo dalje orijentisani na naše akte i nećemo od toga odustati. Mi odustati od naših primarnih ciljeva nećemo", zaključio je Košarac.