Čuveni Georgij Žukov
3

Stanivuković i Kalabuhov u Banjoj Luci otkrili bistu generala iz Drugog svjetskog rata

M. G.
Otkrivanje biste (Foto: Facebook)
Otkrivanje biste (Foto: Facebook)
Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov boravio je danas u Banjoj Luci, gdje se sastao s gradonačelnikom ovog grada Draškom Stanivukovićem, a tom prilikom otkrivena je bista generala ruske Crvene armije iz Drugog svjetskog rata Georgija Žukova.

Kako je rekao Stanivuković, general Žukov simbol je slobode i antifašizma, a Banja Luka, koja je u Drugom svjetskom ratu dala veliki doprinos slobodi i istinskim ljudskim vrijednostima, zaslužuje takvu bistu.

"Na ovaj način jačamo bliske odnose Republike Srpske i Rusije, a iz slobodne Banje Luke šaljemo poruku slobode i važnosti borbe protiv fašizma. Danas je, zajedno s gospodinom Igorom Kalabukovom, ambasadorom Ruske Federacije u BiH, bila čast otkriti bistu velikog generala, koji se svojom hrabrošću i vojničkim vještinama svrstao među najveće vojskovođe u istoriji čovječanstva", kazao je Stanivuković.

Istakao je da su Rusi i Srbi dva bratska naroda, povezana pravoslavnom vjerom, sličnim tradicijama, običajima i pismom.

"S ruskim ambasadorom razgovarali smo o mnogim važnim temama, poput očuvanja ćirilice i prvog ćirilskog parka, ali i o projektima koji su pred nama. Razgovarali smo o promociji ruskog jezika, a posebno nas raduje što će u našem gradu biti otvoren ured Ruske ambasade. Naše opredjeljenje je da Banja Luka ima jake prijateljske odnose s našom bratskom Rusijom, a cilj nam je otvoriti nove mogućnosti za naš grad i građane putem Povelje o bratimljenju s ruskim gradovima kao što su Moskva i Sankt Peterburg", istakao je Stanivuković dodavši da je ovo samo početak dugog prijateljstva i saradnje.