Od kantona do države
26

Šta Radončićeva ostavka u Vijeću ministara povlači za sobom na svim nivoima vlasti

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Ostavka Fahrudina Radončića na funkciju ministra sigurnosti BiH za sobom će zasigurno povući i druge procese na svim nivoima vlasti.
Strateško razmimoilaženje pogleda na situaciju, kako je za Klix.ba rekao Radončić, nagnalo je lidera SBB-a da izađe iz koalicije sa SDA i DF-om na državnom nivou.

To sada znači da "bošnjački faktor" privremeno ostaje sa samo dva ministra na državnom nivou. Iako bi to trebalo biti privremeno, pitanje je koliko će se brzo predložiti novi ministar sigurnosti BiH i da li će ga podržati SNSD i HDZ. Dovoljno se prisjetiti višemjesečne trakavice u vezi s (ne)imenovanjem Mlađena Božovića.

SNSD pored predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH ima još dva ministra, ali i zamjenika ministra sigurnosti i novoimenovanog ministra za ljudska prava i izbjeglice s obzirom na činjenicu da su njih predložili SNSD-ovi koalicioni partneri - DNS i Socijalistička partija. Prostom računicom, SNSD sada kontroliše četiri ministarstva uz predsjedavajućeg, dok HDZ "drži" tri ministarstva.

Radončić je nezadovoljan odnosom zvaničnika SDA prema migrantskoj krizi, kao i tumačenjem Stranke demokratske akcije da Tužilaštvo BiH poduzima antibošnjačke aktivnosti, čime se stvara pritisak na pravosuđe.

Još uvijek aktuelnom državnom ministru sigurnosti u SDA očito zamjeraju i to što je pozvao sve nadležne organe da hitno i efikasno riješe aferu "Respiratori" u kojoj je SDA-ov premijer Fadil Novalić jedan od tri glavna aktera.

No, sada je pitanje da li će to značiti da će se SBB pozdraviti i s vladajućom strukturom na nivou Federacije BiH te u Tuzlanskom kantonu, ali i u Kantonu Sarajevo za koji je Stranka demokratske akcije potrošila mnogo vremena i resursa kako bi preuzela vlast.

S obzirom na to da vlast u Kantonu Sarajevo ima tačno 18 ruku koliko je potrebno za većinu u Skupštini, izlazak SBB-a bi značio i pad Vlade u Sarajevu.

Iako je prije nekoliko dana najavljeno da SBB ostaje čvrst partner sa SDA, očito je da se stvari polako mijenjaju, a dokaz tome je činjenica da je Klub SBB-a jučer potpisao zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH, odnosno za smjenu Fadila Novalića (SDA). Time je SBB stao na stranu SDP-a, Naše stranke, PDA i Nezavisnog bloka nasuprot SDA, HDZ-a te SD-a Envera Bijedića i Eldina Vrače.