vijesti
7

Srebrenica ima novu pekaru u kojoj zajedno rade Bošnjaci i Srbi

Klix.ba
(Foto: FENA)
U Srebrenici je večeras, u prisustvu velikog broja građana, otvorena nova pekara pod nazivom "Mladost".

Vlasnik pekare je Srebreničanin Avdo Suljić a pekara je izgrađena i opremljena donacijom koju je osigurao novinar i humanitarac Dirk Planet.

Planert je slučajno upoznao Suljića, povratnika u Srebrenicu, i odlučio da mu pokuša pomoći da ostvari svoj san i želju da se zaposli i da ima pekaru u Srebrenici. "Danas je 364 dana otkako sam prvi put razgovarao sa Avdom Suljićem", kaže za Deutsche Welle Dirk Planert .

Suljić je ima želju da otvori pekaru u kojoj bi drugima pravio i sebi zarađivao hljeb. Da bi mu to omogućio, Dirk je osnovao Fondaciju Help Srebrenica kroz koju je veliki broj ljudi pomogao da se u Srebrenici adaptira prostor i opremi savremena pekara. Nekoliko sati pred svečano otvaranje on je oduševljen onim što vidi: "Mnogo sam sretan i mogao bih zaplakati."

U lijepo uređenom prostoru neće se samo proizvoditi hljeb.

"Trenutno želim proizvoditi hljeb i ostala peciva, sve što imaju i druge pekare u BiH želim da imamo i mi ovdje. Naravno bit će tu još i burek, pite, pice, kafa i bezalkoholna pića...". Naći će se tu mjesta i za ćevape i još dosta toga ali što je još važnije tu je šest novih radnih mjesta što za Srebrenicu nije beznačajno. Zajedno će raditi Bošnjaci i Srbi, mladi iz Srebrenice. Svi oni do sada su bili nezaposleni.

Aleksandra Milanović ima tremu pred prvo zaposlenje. Mlada je i očekuje da tu dolazi što više mladih: " Imam malo treme, to je zato što prvi put imam posao. Pekara se zove 'Mladost' i očekujem da tu dolazi i puno mladih jer je i prostor tako uređen, biće nam lijepo ovdje, baš mi se sviđa".

Njena kolegica Melisa Jašarević takođe je oduševljena: "Drago mi je prvenstveno što sam dobila posao, što ću raditi ovdje. Potrudit ćemo se da gostima i nama bude što bolje i ljepše", rekla je ona za Deutsche Welle.