Selimović vs. Katica
131

Sprema li se u Sarajevu radikalna reforma policije?

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Odgovor Admira Katice na inicijativu Nusreta Selimovića
Policijski komesar Kantona Sarajevo Nusret Selimović nedavno je uputio inicijativu za hitno pokretanje aktivnosti na izradi tri nova zakona, saznaje Klix.ba. U protivnom, tvrdi čelnik Uprave policije KS, neće moći odgovoriti svim sigurnosnim izazovima u ovoj godini.

Riječ je o Zakonu o unutrašnjim poslovima, Zakonu o policijskim službenicima i Zakonu o platama i naknadama policijskih službenika u Kantonu Sarajevo. Komesar je inicijativu dostavio ministru unutrašnjih poslova KS Admiru Katici, od kojeg traži pokretanje hitne procedure za donošenje navedenih zakona s obzirom na to da će, kako se navodi, u slučaju da se propusti takva hitna reakcija, nastupiti nemogućnost Uprave policije da odgovori svim sigurnosnim izazovima.

"Time će se ugroziti započete aktivnosti čiji je nastavak planiran u 2022. godini, a iste se odnose na borbu protiv organizovanog kirminala", navedeno je.

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica smatra da se radi o radikalnoj reformi postojećeg sistema činovanja i napredovanja policijskih službenika.

Kako saznajemo iz policijskih krugova, takva reforma za cilj bi imala uspostavu strukturalne organizacije kakvu ima MUP Republike Srpske.

"Iz navedenog zaključujete da će i pretpostavljene procedure unapređenja, pored složenosti i dugotrajnosti biti predmet sudskog preispitivanja te da će usljed toga doći do ugrožavanja ovog procesa, ali i funkcionisanja Uprave policije, koja, kako se navodi, u tim uslovima neće moći odgovoriti sigurnosnim izazovima i borbi protiv organizovanog kriminala", piše Katica.

Katica u odgovoru Selimoviću navodi kako je nejasno zbog čega nije izvršena procedura unapređenja policijskih službenika posljednje tri godine te, između ostalog, kaže da se "ratio legis" donošenja novih zakonskih propisa iz ove oblasti može i mora vezati za druge razloge i drugačije ciljeve.

Admir Katica i Nusret Selimović (Foto: Klix.ba)
Admir Katica i Nusret Selimović (Foto: Klix.ba)

Selimović pak smatra da prema trenutnim propisima postupak unapređenja policajaca u viši čin karakterišu manjakvosti i izuzetna složenost i dugotrajnost, što je vodilo i sudskim procesima.

"Vašom inicijativom, predlaže se, u osnovi, radikalna reforma instituta unapređenja policijskih službenika... Ovakva reforma, koja u suštini mijenja postojeći sistem činovanja i napredovanja, a koji je kao jedinstven usvojen u entitetu Federacija BiH, kao i na nivou Bosne i Hercegovine, morao bi uključiti u raspravu i policijske agencije i organe unutrašnjih poslova s drugih nivoa i to minimalno sva kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova i Federalno ministartavo unutrašnjih poslova. Isto tako, morala bi uklučíti i odgovarajuće međunarodne institucije koje su kreirale i artikulisale postojeći sistem u Bosni i Hercegovini", napisao je, između ostalog, ministar Admir Katica.

Komesar Selimović je upozorio i na kadrovsku potkapacitiranost Uprave policije, a Katica kaže da bi se to moglo riješiti kroz planirano raspisivanje javnog konkursa i kroz zakonsko normiranje tzv. pomoćnog policajca koji se može aktivirati iz struktura penzionisanih policijskih službenika i sl. u slučaju kriznih situacija poput poplava, požara, elementarnih nepogoda i slično.

"Pored toga, nejasan je dio vaše inicijative kojim se sugeriše da bi bilo neophodno definisati pojam operativne samostalnosti Uprave policije, te shodno nadležnostima na precizan način urediti organizaciju MUP-a KS i Uprave policije. Operativna samostalnost Uprave policije i organizacija MUP-a KS je definisana nizom odredbi postojećih zakona i kao takva daje precizan i jasan okvir kako organizacije MUP-a KS tako i operativne smaostalnosti Uprave policije", naveo je.

Policijski komesar na kraju je upozorio da je 2022. ujedno i izborna godina te da bi propuštanje hitne reakcije, odnosno izmjena zakona vodilo ka nemogućnosti Uprave policije KS da odgovori svim sigurnosnim izazovima s aspekta ukupne socijalno-ekonomske situacije i naročito usložnjenog političkog ambijenta te će ugroziti započete aktivnosti u borbi protiv organizovanog kriminala.

"S obzirom na navedenu hitnost, ali i imajući u vidu činjenicu da se radi o radikalnoj reformi, inicijativu ću dostaviti skupštinskim tijelima, Komisiji za sigurnost, Nezavisnom odboru i Odboru za žalbe javnosti i od njih zahtijevati hitno očitovanje kako bi mogli dalje preduzeti korake u realizaciji Inicijative", zaključio je ministar unutrašnjih poslova KS.