HNK po starom
1

Špago i Martinović na čelu Skupštine HNK, problem u vezi s izborom dopredsjedavajućeg iz reda Srba

Piše: R. D.
Skupština HNK (Foto: R. D./Klix.ba)
(Foto: R. D./Klix.ba)
U nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine HNK većinom glasova donesena je odluka da u ovom mandatu predsjedavajući i njegov zamjenik budu Šerif Špago (SDA) i Tomislav Martinović (HDZ). Za narednu sjednicu odgođeno je donošenje odluke o dopresjedavajućem iz reda srpskog naroda.

Skupštinska odluka nalaže Špagi i Martinoviću da se između sebe dogovore ko će biti predsjedavajući, a ko njegov zamjenik. Pomenuti dvojac predvodio je Skupštinu i u ranijem mandatu.

Ova odluka donesena je većinom, bez glasova protiv i sa četiri suzdržana. Suzdržani su bili Slaven Raguž iz HRS-a i tri zastupnika Socijaldemokratske partije.

Za dopredsjedavajućeg iz reda srpskog naroda HDZ predlaže bivšu federalnu ministricu Zoru Dujmović, a SDP svoju zastupnicu Vesnu Sardžić. Do naredne sjednice Skupštine HNK probat će se naći konsenzus u vezi s ovom odlukom.

Martinović je nakon izbora kazao kako je vrijeme teško, a politička situacija u državi bremenita, što ostavlja traga i na rad ove institucije. Najavio je da će Skupština u narednom periodu raditi na poboljšanju vlastite infrastrukture, odnosno uslova rada svojih zastupnika.

Šerif Špago je po izboru na ovu funkciju kazao kako pred Skupštinom stoji veliki posao, brojni zakoni koje treba donijeti, ali da su prioritet obaveze koje ona ima po pitanju evropskog puta Bosne i Hercegovine.