Sutra na dnevnom redu
45

SNSD protiv SDA-ovog prijedloga izmjene izbornog zakona: Podnijeli smo krivičnu prijavu protiv onog ko je ovo odobrio

M. G.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić rekao je da je SDA-ov prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH neprihvatljiv jer se CIK-u daju ovlaštenja veća nego što ih ima Parlamentarna skupština BiH.

Kojić je istakao da poslanici iz RS-a "nisu protiv unaprijeđenja tehnologije, ali da su protiv davanja ovlaštenja CIK-u koja joj ne pripadaju".

"Davanja ovlaštenja CIK-u, nauštrb parlamenta, je i degradiranje parlamenta, ali i nas kao parlamentaraca. Na to mi, apsolutno, nismo spremni", poručio je Kojić.

To se ogleda, kako tvrdi Kojić, u članu izmjena gdje je navedeno da će CIK, podzakonskim aktom urediti način korištenja izbornih tehnologija, što znači da daje sebi ovlaštenja zakonodavca i da određuje način na koji će se provoditi izbori u skladu sa novim izbornim tehnologijama.

"Ovaj prijedlog ne ispunjava ni formalne uslove da se nađe na dnevnom redu, jer prelazi više od pola osnovnog teksta Zakona i upravo iz tog razloga podnio sam i krivičnu prijavu protiv lica koje je potpisalo pozitivno mišljenje u zakonodavno-pravnom sektoru", rekao je Kojić.

Kojić je podsjetio da su se poslanici SNSD-a, zajedno sa koalicionim partnerima iz RS-a, usprotivili ovom zakonskom prijedlogu.

"Postoje radne grupe koje rade na tekstu zakona, pokušava se doći do nekog zajedničkog rješenja i očekujemo da u Domu naroda četiri delegata iz SNSD budu protiv prijedloga SDA", rekao je Kojić.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici Kluba SDA na dnevnom je redu sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH koja je zakazana za sutra.