|

SNSD-ov portparol: Program reformi BiH koji idu u NATO je uspjeh RS-a

SNSD-ov portparol: Program reformi BiH koji idu u NATO je uspjeh RS-a
79
S
SRNA
19.11.2019. u 16:23
86
komentara
79

dijeljenja
SNSD-ov portparol: Program reformi BiH koji idu u NATO je uspjeh RS-a Radovan Kovačević
Portparol SNSD-a Radovan Kovačević kazao je da usvojeni Program reformi BiH predstavlja prvi dokument od 2005. godine koji je usvojen na zvaničnom nivou, a da ne teži niti prejudicira da BiH postane članice NATO saveza, što se može smatrati velikim uspjehom Republike Srpske,
"Predsjedništvo BiH je usvojilo Program reformi BiH, a ne Godišnji nacionalni program (ANP). Taj dokument niti je usvojen, niti je dogovoreno da će biti usvojen. Članovi Predsjedništva BiH dogovorili su da će dan poslije imenovanja Vijeća ministara u Predstavničkom domu biti usvojen Program reformi BiH koji ne predviđa članstvo u NATO i ne može se smatrati ANP-om, čime prestaje proces približavanja BiH NATO savezu", naglasio je Kovačević.

On je pojasnio da Program reformi BiH predviđa saradnju BiH i NATO-a po principu koji imaju zemlje koje nisu članice ovog saveza, niti imaju ambiciju da to budu, uključujući i Republiku Srbiju.

"Ni BiH, a samim tim ni Republika Srpska, neće sarađivati sa NATO savezom više nego što sarađuje Srbija i ovo je prvi dokument od 2005. godine koji je usvojen na zvaničnom nivou a koji ne teži niti prejudicira da BiH postane članice tog saveza", istakao je Kovačević.

On je dodao da će za svaki budući aranžman BiH sa NATO savezom biti potrebna saglasnost svih u BiH.

"SNSD je sve vrijeme govorio da ne podržava članstvo BiH u NATO, ali nije protiv saradnje i od toga nismo odstupili ni današnjim dogovorom u Predsjedništvu BiH, niti smo na bilo koji način prekršili Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti", naglasio je Kovačević.

On je ponovio da je dogovoreno da BiH nastavlja saradnju sa NATO, ali da ne ide u članstvo.

Kovačević je rekao i da je današnjim imenovanjem Zorana Tegeltije kao kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara potvrđeno da je godinu dana uzalud kočena implementacija izborne volje građana Republike Srpske.
Prijavi grešku


Komentari (86)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...