vijesti
39

Snimljeno s Bjelašnice: Galaksija Andromeda, maglina Orion, zvjezdani skup Plejade...

Klix.ba
M31 - Galaksija Andromeda
Član Astronomske grupe Sarajevo Alan Ćatović nam je poslao rezultate prvih ozbiljnih astrofotografskih snimanja sa Bjelašnice.

Ćatović je snimao i M31 - Galaksiju Andromedu, spiralnu galaksiju udaljenu oko 2,5 miliona svjetlosnih godina od nas, kao i Orion maglinu koja se nalazi južno u sazviježđu Orion. Orion je jedna od najsvjetlijih maglina i vidljiva je golim okom. Nalazi se na udaljenosti od oko 1350 svjetlosnih godina i najbliži nam je region formiranja zvijezda. Procjenuje se da joj je prečnik oko 24 svjetlosne godine, a masa joj je veća od mase Sunca oko 2000 puta.

Na fotografijama se može vidjeti i maglica Rakovica, snimljena sa Prečanskog polja, koja je nama posebno zanimljiva jer se smatra da je na našim stećcima upravo ona prikazana iznad figure Lovca (sazviježđe Orion). Maglina Rakovica predstavlja ostatak supernove SN 1054, a sa Zemlje je postala vidljiva 4. jula 1054. godine. Kineski astronomi opisali su supernovu kao četiri puta sjajniju od Venere, a bila je 23 dana vidljiva po danu i još 653 dana po noći.

Kod sela Dejčići na Bjelašnici Ćatović je snimio i zvjezdani skup Plejade, otvoreni skup zvijezda koji se nalazi u sazviježđu Bik. Ovo je jedan od nama najbližih zvjezdanih skupova i lako se prepoznaje na noćnom nebu. Skupom dominiraju vruće plave i ekstremno luminozne zvijezde koje su se formirale u posljednjih 100 miliona godina. Zvijezde prolaze kroz prašinu koja formira blijedu refleksionu maglinu.