2. godišnjica
21

Sjećanje na Husejina Smajlovića: Građani Zenice osjete njegovo odsustvo

Klix.ba
Detalj sa skupa u Hotelu Zenica (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: E. M./Klix.ba)
Porodica, prijatelji, poslovni saradnici i nekadašnje kolege bivšeg gradonačelnika Zenice Husejina Smajlovića okupili su se večeras u Hotelu Zenica povodom obilježavanja 2. godišnjice njegove smrti.

U organizaciji Stranke demokratske akcije Zenica večeras je počeo dvodnevni program obilježavanja godišnjice smrti Husejina Smajlovića koji je u svom radu na funkciji gradonačelnika Zenice realizovao neke od najznačajnijih projekata. Sala Hotela Zenica nije bila dovoljno velika da primi sve one koji su mu željeli odati počast.

Predsjednik Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije ZDK Miralem Galijašević u svom obraćanju je kazao da građani Zenice osjete Smajlovićevo odsustvo.

"Prošle su dvije godine od preseljenja našeg gradonačelnika Smajlovića. Dvije godine tokom kojih smo imali priliku sagledati njegovu vrijednost i koliko nam nedostaje njegov entuzijazam, srčanost i odvažnost. U svom obraćanju o Smajloviću s kojim sam bio kolega i prijatelj, ne želim da budem ni patetičan ni ličan, jer znam da on to ne bi volio. Upoznali smo se 1996. godine kada je formiran ZDK, on je bio prvi sekretar Vlade ZDK i s prvim guvernerom Salčinovićem stvarao ovaj kanton. Njemu ništa nije bilo teško, nikada nije priznavao da nema rješenja za nešto", u svome govoru je naglasio Galijašević.

Istakao je da je Smajlović mnogo volio nogomet te da je dao sve što je potrebno kako bi nogomet u Zenici podigao na najviši nivo, uključujući i realizaciju gradnje Trening centra Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine.


"Rekao mi je da Zenica neće biti grad kroz koji će se prolaziti već da će se ovdje dolaziti. Nakon što je imidž Zenice promijenjen izgradnjom nekih od najznačajnijih projekata u gradu, danas mnogi dolaze i obilaze grad", izjavio je Galijašević.


Dugogodišnji Smajlovićev prijatelj Muhamed Begagić u svome obraćanju je govorio o životnim anegdotama u njihovom prijateljskom odnosu, te njegovoj predanosti projektima i poslu koji je radio.

"Ovdje ne postoji niko ko nije imao kontakt sa Smajlovićem i da nije ponio uspomene. Imao je oko 20.000 sastanaka sa strankama i to govori o njegovom i radu i otvorenosti ljudima. Bio je osoba koja je postupala onako kako je govorila i drago mi je što sam bio dio njegovog života", kazao je Begagić.

O Smajloviću je govorio i zenički vijećnik SDA Mirsad Čizmo koji je istakao da Smajlović nije otišao te da je i danas prisutan zahvaljujući svojim djelima.

U utorak, 22. maja, u 12 sati bit će upriličena posjeta mezaru Husejina Smajlovića, gdje će biti proučena dova i hatma dova u mjesnoj džamiji u Obrenovcima kod Zenice.