Kraj mandata
10

SIPA od danas bez direktora, Perica Stanić obavijestio MUP RS-a o svom statusu

D. Be.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Dosadašnji direktor SIPA-e Perica Stanić, kojem je istekao mandat na ovoj funkciji, a uz to je i prvi kandidat za novi mandat, obavezan je da se vrati na posao u Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, zbog čega je on dostavio zahtjev za razrješenje dužnosti.

Stanić je rješenjem Vijeća ministara 5. novembra 2015. godine imenovan za direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na mandatni period od četiri godine, počevši od dana donošenja rješenja. Kada je doneseno to rješenje, Stanić je bio zaposlen u MUP-u Republike Srpske, piše RTRS.

Nakon imenovanja za direktora SIPA-e, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske donio je rješenje kojim je utvrđeno da Staniću miruju prava i obaveze iz radnog odnosa u MUP-u RS zbog eksternog premještaja na radno mjesto direktora SIPA-e na mandatni period od četiri godine, počevši od 5. novembra 2015. godine, uz obavezu da se po prestanku mandata u roku od 30 dana javi u Ministarstvo radi rasporeda na odgovarajuće radno mjesto.

S obzirom da je Staniću mandat od četiri godine istekao zaključno sa 4. novembrom 2019. godine, te da je u roku od 30 dana, odnosno do tog dana, imao obavezu da se javi u Ministarstvo unutrašnjih poslova RS radi ostvarivanja svojih statusnih pitanja iz radnog odnosa, on je dostavio zahtjev Vijeću ministara, Ministarstvu sigurnosti BiH i Nezavisnom odboru Parlamentarne skupštine BiH, da ga Vijeće ministara razriješi dužnosti direktora Agencije za istrage i zaštitu zaključno sa 4. decembrom ove godine.

Istim dopisom, kojeg potpisuje zamjenik direktora Đuro Knežević, piše da je Stanić obavijestio navedene institucije da će biti primoran da napusti poziciju direktora SIPA-e zaključno sa 4. decembrom 2019. godine radi rješavanja statusnih pitanja u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, što je i učinio.

Foto: RTRS
Foto: RTRS

Podsjetimo, Perica Stanić se prijavio na konkurs za novog direktora SIPA-e te je prvoplasirani na rang-listi koju je utvrdio Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH. Nakon toga ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je potvrdio medijima da je predložio Vijeću ministara BiH da ponovo imenuje Pericu Stanića za direktora SIPA-e.

No, do toga na posljednjoj sjednici nije došlo jer je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ) zatražio je da se s dnevnog reda sjednice skinu sve tačke koje mogu čekati imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH poput izbora direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ranije je najavio ovakvo postupanje navodeći kako aktuelni saziv Vijeća ministara BiH, koji je izabrao Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH iz prošlog saziva zakonodavne vlasti, neće imenovati nove direktore SIPA-e i Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

Imenovanju Perice Stanića za novog direktora SIPA-e protivi se SNSD čiji je član Zoran Tegeltija danas imenovan za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.