Suštinska izmjena
10

Sindikati zdravstva u Goraždu potpisali ugovore, satnica uvećana sa 2,36 na 2,76 maraka

E. A.
Potpisani su kolektivni ugovori sa predstavnicima Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije te Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu BPK Goražde.

Ugovore je potpisao ministar zdravstva Senad Čeljo, a potpisivanju je prisustvovao direktor Zavod zdravstvenog osiguranja BPK Goražde Salem Halilović.

Suštinska izmjena u odnosu na raniji kolektivni ugovor odnosi se na utvrđivanje minimalne satnice koja je sa važećih 2,36 uvećana na 2,76 maraka.

"Zahtjevi sindikata su bili veći međutim imali smo razumijevanja i našli kompromisno rješenje uz razumijevanje Zavoda zdravstvenog osiguranja, a istovremeno da ne ugrozimo stabilnost zdravstvenog sistema u BPK Goražde", izjavio je Čeljo.

Zadovoljni su u sindikatu doktora medicine i stomatologije, a dr. Damir Baždarević, predsjednik sindikata ističe zadovoljstvo potpisivanjem kolektivnog ugovora do kojeg je došlo nakon 45 dana pregovora.

"Moram naglasiti da smo jako zadovoljni tokom i načinom vođenih pregovora i na kraju konačnim ishodom, jer prvi put smo imali utisak da nismo dva suprotstavljena tima. Radili smo kao jedan i našli jedno rješenje koje dobro za sve zaposlenike u zdravstvu, a ujedno i prihvatljivo za fond iz kojeg se izdvajaju sredstva. Solidno je povećanje koje iznosi 17 posto, tako da smo zadovoljni", naglasio je Baždarević.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Emir Baščelija ističe da su kolektivne ugovore potpisali na godinu dana s obzirom na predstojeće zakone koji su u planu donošenja.

" Nakon toga ćemo vidjeti u kojem pravcu će sve to ići što će zavisiti za buduće pregovore", kazao je Baščelija.