Intervju za Klix.ba
164

Selmo Cikotić: Bolje povećati kapacitet Granične policije nego razmišljati o vojsci na granicama

R. D.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Imenovanje Selme Cikotića za novog državnog ministra sigurnosti jučer je potvrđeno na Parlamentu BiH. U intervjuu za portal Klix.ba govorio je o izazovima koji ga na ovoj poziciji očekuju te drugim aktuelnim pitanjima.
Ministra Cikotića danas smo zatekli u njegovom novom kabinetu, a kaže nam kako u sektoru sigurnosti stoje neka otvorena pitanja, ali kako Bosna i Hercegovina može bolje iskoristiti svoje potencijale da se kao država bori s migrantskom krizom.

"Zasad prepoznajem naznake i potencijal, ljudski i organizacioni, da vidimo šta možemo da učinimo i popravimo stanje u vezi s migrantskom krizom, da vidimo koliko možemo pomoći u vezi s pandemijom i drugim sigurnosnim prijetnjama koje su prisutne vidljive i akutne", kazao je Cikotić navodeći i neke organizacijske poslove u ministarstvu, koji će isto tako biti prioritetno tretirani.

Nismo mogli da ne spomenemo i stavove zastupnika HDZ-a koji su bili protiv njegog imenovanja. On kaže kako politika često manipulira osjećajima žrtava te da pitanja nestalih Hrvata u Bugojnu treba dovoditi u vezu sa spremnošću da se govori i o drugim žrtvama, a da je on u posljednjih 25 godina uvijek bio dostupan.

Kaže da nije sistematično pratio rad svog prethodnika Radončića, jer nije imao ideju da može biti imenovan na poziciju ministra sigurnosti, ali da je prethodnik bio vrlo angažovan, da je na pravi način pokrenuo više bitnih pitanja...

"Ovo su procesi koji traže višemjesečne ili obično višegodišnje angažmane. Neke procese koje je on pokrenuo i ja ću iskoristiti u onom što planiram raditi", kazao je.

Osjetljivo pitanje angažovanja vojske na granici Cikotić sagledava u kontekstu ograničenog broja vojnika, mnogih aktivnosti čak i širom svijeta u sklopu mirovnih misija.

"Postoji procjena, da bi se kontrola naše istočne granice dovela na potreban nivo trebalo bi angažovati 1.200 graničnih policajaca. Mislim da bi je bolje razmišljati kako povećati kapacitet Granične policije i garantujem viši stepen sigurnosti nego da se ide u pravcu nekih rješenja koja su upitna", kaže Cikotić.

Prokomentarisao je i neprilične izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika jučer u Banjoj Luci o povezanosti statusa Kosova i Republike Srpske, kao i komentare srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića. Cikotić kaže kako nije siguran da takve izjave ne ugrožavaju sigurnost BiH te da će najvjerovatnije one izazvati najviše štete onima koji ih daju.

"Mislim da je vrlo nekorektno Trebinje nazvati srpskim gradom te da se pitanje Kosova vezuje za status BiH ili RS-a. To nije rađeno ni onda kada su postojale i dosta direktnije mogućnosti, posebno jer ne postoji saglasnost političkih volja da se to tako tretira. Ako je to samo provokacija, mislim da neće izazvati željene efekte", zaključio je Cikotić.