{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sebastian Kurz: Cijela Evropa mora pomoći Balkanu

A
17.1.2014. u 21:51
4
67
Sebastian Kurz: Cijela Evropa mora pomoći Balkanu
4
Sebastian Kurz: Cijela Evropa mora pomoći Balkanu
Sebastian Kurz
Novi ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz izjavio je da će na narednom Samitu ministara vanjskih poslova Evropske unije (EU) otvoreno lobirati za zapadni Balkan kako bi sve zemlje tog djela Evrope ušle u EU u narednom periodu.
"Moj akcenat će biti na proširenju Evropske unije na zapadni Balkan. Mnoge zemlje tog regiona imaju pristupnu perspektivu i otvoren put prema Briselu", kazao je najmlađi evropski ministar.

Poručio je kako bi članstvo u EU donijelo mnogo pozitivnih stvari za narode Balkana, koji se već nekoliko decenija suočavaju sa ozbiljnim političkim, ekonomskim i društvenim problemima i izazovima.

"Perspektiva Evrope donosi stabilnost, ali i potrebu za reformama, a regionu je i jedno i drugo potrebno", rekao je Kurz, dodajuću kako će Austrija uvijek podržavati evropski put balkanskih zemalja.

Istakao je da je tokom svojih prvih posjeta susjednim zemljama, Njemačkoj i Slovačkoj, otvoreno lobirao za zapadni Balkan i njenu budućnost u EU.

"Zapadni Balkan je trenutno najvažniji region u Evropi. To je glavni prioritet i za vanjsku politiku Austrije. Zato svi trebamo pružiti svu potrebnu podršku tom djelu Evrope", potcrtao je austrijski ministar.

Ipak je istakao kako sve zemlje Balkana moraju ispuniti postavljene standarde da bi pristupile u EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: