Vlast stabilna
395

SDA pored SBB-a treba još jednog partnera za rušenje vlade Edina Forte

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Stranka demokratske akcije (SDA) čak i uz glasove zastupnika Saveza za bolju budućnost (SBB) nema dovoljno kapaciteta da smijeni Vladu Kantona Sarajevo na čijem čelu se nalazi Edin Forto.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović jučer je nakon sastanka s delegacijom SBB-a iznio jasan stav kako će s budućim koalicionim partnerima, ko god oni bili, raditi na formiranju izvršne vlasti na svim nivoima, počevši od kantona pa sve do države.

Izetbegović je ovaj stav iznio i na sastanku s delegacijom SBB-a koju je predvodio predsjednik ove stranke Fahrudin Radončić. Iako je lider SBB-a kazao kako smatra da novom sazivu Vlade KS treba dati šansu, međutim, nikoga ne bi posebno iznenadilo ukoliko bi Radončić preko noći promijenio mišljenje.

Naime, javnost u Bosni i Hercegovini proteklih mjeseci bila je svjedok snažnih zaokreta u politici Fahrudina Radončića počevši od onog da "nema teoretske šanse da SBB ide sa SDA" pa sve do toga da je spreman ostaviti "političku sujetu" po strani i započeti pregovore s Izetbegovićem.

Što se tiče Kantona Sarajevo, SBB u Skupštini KS ima četiri zastupnika bez kojih bi trenutna vlast mogla funkcionisati bez ikakvih problema. Naime, Narod i pravda, Naša stranka, Socijaldemokratska partija (SDP), Demokratska fronta i Nezavisna bh. lista bez SBB-a imaju 20 od 35 ruku.

U slučaju da se SBB "prišlepa" SDA, ove dvije stranke će zajedno s jednim zastupnikom BOSS-a imati 15 ruku, što nije dovoljno da se pokrene pitanje izglasavanja nepovjerenja vladi Edina Forte.

Ključ će u ovim procesima biti ostale političke stranke koje trenutno čine vlast u KS, a koje imaju tri ili više kantonalnih zastupnika, a to su Narod i pravda, Naša stranka, SDP i DF.

Ako bilo koji od ovih političkih subjekata zajedno sa SBB-om odluči da se prikloni SDA, onda će biti otvoren put i za rekonstrukciju Vlade u Kantonu Sarajevo.