Nova proširena koalicija?
60

SDA nudi premijersku poziciju SDP-u u Unsko-sanskom kantonu

E. M.
Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije Unsko-sanskog kantona spreman je ponuditi premijersku funkciju Socijaldemokratskoj partiji samo kako bi u ovom kantonu bila formirana većina i usvojen budžet za 2021. godinu, ali i pružiti ruku za "proširenu koaliciju" potvrđeno je za Klix.ba.

Predsjednik Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije USK Mirsad Vojić u razgovoru za Klix.ba je kazao da svi znaju kakva je situacija u Unsko-sanskom kantonu te da su zbog nepostojanja većine, a i zbog građana cijelog kantona, SDP-u spremni ponuditi premijersku funkciju.

"Mi nemamo vlast u USK, nema skupštine većine i spremni smo zbog građana kantona da ponudimo rješenje i da se formira vlast. Spremni smo da SDP-u ponudimo i mjesto premijera. Sve radimo da prevaziđemo ovu situaciju. Nepostojanje budžeta, vlasti, nanosi više štete neko bilo što. Ovo je pat pozicije i što se nas tiče, mi za tim ne trčimo. Dugo smo bili u vlasti i zbog građana, koji ne mogu biti u blokadi, što nije dobro ni za nas kao SDA ni kanton, spremni smo na dogovore", kazao je Vojić.

Dodao je kako bi s formiranjem nekih novih koalicija, pa i onih proširenih, spremni pružiti ruku svakome.

"Ne robujemo tome ko će biti premijer, ali da se ovo prevaziđe svako je dobrodošao, pa i u širu koaliciju samo da nastavimo funkcionisati. Građani ne smiju da trpe", kazao je Vojić.

Povjerenica SDP-a u Unsko-sanskom kantonu Fatka Kulenović za Klix.ba je kazala da je ponuda SDA objavljena u medijima te da nije bilo zvaničnih razgovora i pregovora sa SDA.

"Bilo je pokušaja razgovora s raznih strana, ali zvaničnih nije bilo. Mislim da je malo neozbiljno od SDA da težinu problema USK prebacuju na klub SDP-a iz razloga što smo mi treći politički subjekt po veličini u Skupštini USK. Mi ćemo ipak naš stav iznijeti nakon unutarstranačkih razgovora. Za to smo još uvijek, zakazat ćemo kolegij i onda će svi imati šansu na sjednici da kažu koliko im je bitan budžet, funkcionisanje kantona. Mi imamo 16 potpisa i iz problema koji trenutno ima naš zastupnik, a koji je zdravstvene prirode, imamo ruku manje i onda je sve to dovedeno do ovoga. Na partijskim organima ćemo donijeti odluku i sigurno nećemo mi biti ti koji će blokirati kanton, kao što nismo ni do sada", pojasnila je Kulenović.

Problem nepostojanja jasne većine u USK traje već nekoliko mjeseci. Iz opozicije su nekoliko puta pozivali premijera da podnese ostavku, a tada je i aktualna većina pozivala opoziciju da osigura većinu.